Gerechtshof Amsterdam belegt openbare hoorzitting over Fortis-schikking

©doc

In het kader van de Fortis-schikking, die voor de Belgische verzekeraar Ageas definitief een streep zou moeten trekken onder zijn Fortis-verleden, houdt het Gerechtshof in Amsterdam op 16 maart een openbare hoorzitting.

De bedoeling is om daar het nieuwe schikkingsvoorstel - met een bedrag van 1,3 miljard euro de hoogste schikking ooit in Europa - te beoordelen. Nadien zal de rechter de Fortis-schikking dan al niet bindend verklaren.

Ageas diende midden december, samen met beleggersorganisaties Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF) en de Nederlandse beleggersvereniging VEB, een aangepaste schikkingsovereenkomst in bij de rechtbank.

Een eerste voorstel, waarbij Ageas 1,2 miljard euro op tafel legde voor misleide Fortis-beleggers uit 2007 en 2008, werd door het Gerechtshof vorig jaar niet-bindend verklaard. De rechtbank had onder meer problemen met het onderscheid in vergoeding voor beleggers die zich bij een belangenorganisatie hadden aangesloten en gedupeerden die dat niet hadden gedaan. Ook het feit dat de beleggersorganisaties zelf een forse vergoeding zouden ontvangen, kreeg toen kritiek.

Ageas ging met de partijen opnieuw rond de tafel zitten en legde daarbij 100 miljoen euro extra op tafel. De claimanten worden in het nieuwe voorstel gelijk vergoed. De meeste beleggersorganisaties schaarden zich achter de nieuwe schikkingsovereenkomst. Ook Consumentenclaim, dat nog kritiek had op het eerste voorstel, gaf een positief advies.

De positie van advocaat Mischaƫl Modrikamen en van biermiljardair Alexandre Van Damme is niet bekend. Uiterlijk op 2 maart moeten zij laten weten of ze het woord willen nemen op de openbare hoorzitting in Amsterdam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect