Grootbank Barclays speelt Big Brother op kantoor

©AFP

Via speciale spieksoftware controleert de financiële reus Barclays of zijn bankiers wel aan hun bureau zitten.

De Britse grootbank installeerde de voorbije weken sensoren onder de desks van de  werknemers van zijn zakenbanktak. Door de omgevingstemperatuur en bewegingen te meten kunnen die sensoren, bekend onder de merknaam Occupeye, nagaan hoe lang een werknemer aan zijn of haar bureau zit

Maar die opmerkelijke zet is niet bedoeld om te achterhalen of iedere werknemer wel productief genoeg is, benadrukt Barclays  bij het financiële persagentschap Bloomberg. De Occupeye-sensoren zijn blijkbaar vooral nuttig om in te schatten hoeveel kantoorruimte de bank kan besparen.

'Door dit soort gegevens te analyseren kunnen we kosten besparen. Het helpt bijvoorbeeld om het energieverbruik op kantoor terug te dringen, of om na te gaan hoe we onze flexibele werkruimtes nog beter kunnen inrichten.' 

Beperkte spreektijd

Of ook het personeel daarvan overtuigd is valt nog te bezien. Barclays bracht zijn werknemers vooraf niet op de hoogte dat het de nieuwe software ging installeren.

De software is bedoeld om kantoorruimte te besparen, niet om de productiviteit van de bankiers te meten.
Barclays

Bovendien gebruikt de bank al andere computerprogramma's om na te gaan hoe bankiers hun werkdag indelen. De groep gaat bijvoorbeeld na hoeveel elke bankier per klant verdient. Op die manier kan worden bepaald hoe lang traders, analisten en verkopers mogen praten met hun klanten. 

Boze journalisten

Volgens Bloomberg gebruikt behalve Barclays ook de Britse bankgroep Lloyds  de Occupeye-sensoren. Maar de meeste ander zakenbanken in de Londense City willen de nieuwe technologie voorlopig liever niet installeren. 

Mogelijk zit daar een recente rel bij The Daily Telegraph voor iets tussen. De directie van de Britse krant installeerde begin vorig jaar gelijkaardige software op de redactievloer. Maar na hevig protest van de Telegraph-journalisten werden alle sensoren al na een dag verwijderd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud