Grootste Amerikaanse bankenfusie sinds 2008

©AFP

De banken BB&T en SunTrust fuseren. Daardoor ontstaat de op vijf na grootste bank in de Verenigde Staten.

Het gaat om de grootste fusie in de Amerikaanse banksector sinds de financiĆ«le crisis van 2008. 

Aan de deal hangt een prijskaartje van 66 miljard dollar. De transactie vindt plaats via een aandelenruil. De banken gaan flink in de kosten snijden en rekenen op besparingen van minstens 1,6 miljard dollar per jaar tegen 2022.

66 miljard
Fusie
Aan de fusie van de twee banken hangt een prijskaartje van 66 miljard dollar.

BB&T heeft zijn thuisbasis in North Carolina, SunTrust in Georgia. Ze maken tabula rasa. Er komt een nieuwe naam ter vervanging van de twee huidige merken en er komt een nieuw hoofdkwartier, in North Carolina.

Via hun fusie hopen beide banken sterker te staan in de technologische strijd die ze verwachten. Ze bouwen een gezamenlijk IT-platform. De combinatie zal 60.000 werknemers tellen en ongeveer 440 miljard dollar aan activa. Beleggers reageerden verheugd op de deal.

Fusiegolf

60.000
Werknemers
De fusiebank telt 60.000 werknemers.

Er wordt al langer gespeculeerd op een golf van fusies en overnames in de Amerikaanse bankensector. Zo zei de topman van Bank of America, Brian Moynihan, onlangs dat er binnenkort een grote concurrent kan ontstaan.

De Amerikaanse banken zitten volgens de consultant EY op een geldberg, die ze dankzij belastingverlagingen en een versoepeling van de regelgeving hebben opgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect