Grote namen keren libra de rug toe

Bertrand Perez, de operationeel directeur van de Libra Association, op een conferentie. ©AFP

De betaalkaartbedrijven Visa en MasterCard zijn uit de Libra Association gestapt. Dat is de organisatie rond de digitale munt die Facebook wil lanceren.

Vandaag komen de partners die mee hun schouders willen zetten onder de Facebook-munt libra bijeen in Genève. Maar bij de aanwezigen voor de ondertekening van een charter van de Libra Association ontbreken heel wat bekende namen. Een aantal grote bedrijven die de organisatie eerder dit jaar mee hebben opgericht, sturen hun kat.

Net voor die meeting hebben verschillende grote namen hun steun aan het project ingetrokken. De meest in het oog springende afhakers zijn Visa en MasterCard . Maar ook een ander betalingsbedrijf, Stripe, doet niet meer mee.

Vorige week had ook al een andere gigant in internetbetalingen, PayPal, zich teruggetrokken uit het project. De aanwezigheid van net die betaalbedrijven had de voorstelling van de libra enkele maanden geleden veel gewicht gegeven. Het zijn ook cruciale spelers om een wereldwijde uitrol mogelijk te maken.

Booking.com

Maar ook bij andere partners is er koudwatervrees na de vele negatieve reacties op de libra. De internetveilingsite eBay bevestigde ook dat ze zich heeft teruggetrokken. Mogelijk stopte ook Booking Holdings, het bedrijf boven Booking.com, de samenwerking. Booking Holdings is niet meer terug te vinden op de lijst van founding members van de Libra Organisation.

Al die bedrijven laten de deur voor de libra op een kier. Ze laten weten dat ze het project met interesse opvolgen.

Kritiek

Het project van Facebook-CEO Mark Zuckerberg om een digitale munt te creëren die gemakkelijk wereldwijd te gebruiken is, ontlokte veel kritiek. Centrale banken en andere regulatoren zijn niet gediend met het initiatief, onder meer omdat het de strijd tegen de financiële fraude en tegen de financiering van terrorisme zou bemoeilijken.

In de Verenigde Staten was er onder meer vanuit de Senaat druk op Visa, MasterCard en Stripe om niet mee te werken aan de libra.

Bij de Libra Association klinkt het dat de organisatie 'verder wil werken aan een veilige, transparante en gebruiksvriendelijke betaaloplossing die financiële barrières sloopt voor miljarden mensen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect