Advertentie
Advertentie

Hakbijl treft hele ING Groep

Een geldautomaat van ING in Zeist (Nederland) ©Hollandse Hoogte

In Nederland gaan bij de grote reorganisatie 2.300 banen verloren, in de hele groep ongeveer 7.000. ING neemt een voorziening van 1,1 miljard euro voor belastingen.

ING Groep presenteert de ingrepen maandag op een beleggersdag in Amsterdam onder het thema ‘Accelerating Think Forward’. Daarmee verwijst de Nederlandse bank naar het programma ‘Think Forward’ dat in 2014 werd gelanceerd en dat groei en een hogere rendabiliteit beoogde evenals een versterking van de kapitaalstructuur.

De zwaarste ingrepen treffen België en Nederland, waar de komende vijf jaar respectievelijk 3.500 en 2.300 voltijdse banen zullen verloren gaan. In de hele groep worden ongeveer 7.000 functies geraakt, waaronder 950 arbeidsplaatsen die nu door externen worden ingevuld. Eind juni werkten wereldwijd bijna 52.000 mensen bij ING, verspreid over meer dan 40 landen. Een kleine 12 procent van het personeel zou dus moeten opstappen.

ING zegt in een persbericht dat het ‘er alles aan (wil) doen’ om getroffen werknemers te helpen bij het vinden van nieuw werk. Voor de geplande personeelsinkrimping legt de Nederlandse groep een provisie aan van 1,1 miljard euro. Daarvan wordt 1 miljard ten laste van het vierde kwartaal genomen.

De afslanking en reorganisatie moet tegen 2021 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 900 miljoen euro. De besparingen zijn nodig omdat de ultralage rente de rendabiliteit van banken onder druk zet, terwijl ze hun financiële structuur moeten verstevigen.

In een persbericht kondigt topman Ralph Hamers ook een investering van 800 miljoen euro in verdere digitale transformatie. Omdat klanten steeds digitaler worden en meer en meer via mobiele apparatuur bankieren wil ING tot ‘één digitaal bankplatform’ komen. Dat houdt een standaardisatie van de systemen in voor de verschillende landen waar de bank actief is. De verdere digitalisering verklaart voor een deel de geplande ontslagen en zal ook kostenbesparingen opleveren.

ING formuleert ook financiële doelstellingen voor 2020. De groep wil een ‘fully loaded’ kernkapitaalratio behouden van meer dan 12,5 procent met een ‘leverage ratio’ van meer dan 4 procent. Voorts streeft de instelling naar een kosten/batenverhouding van 50-52 procent. De RoE-doelstelling (rendement op eigen vermogen) blijft op 10-13 procent staan wegens de aanhoudende onzekerheid op het gebied van regelgeving.

Opvallend is dat ING de doelstelling herhaalt ‘om op termijn een progressief dividend te betalen’. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud