Advertentie

ING België schrapt 3.500 jobs en helft kantoren

Het hoofdkantoor van ING. ©REUTERS

ING maakte maandagochtend bekend dat 4 op de 10 jobs in ons land verdwijnen. De procedure voor collectief ontslag wordt opgestart.

Er verdwijnen 3.500 voltijdse jobs in België, zegt ING  in haar officiële communiqué. Dat banenverlies wordt gespreid van 2016 tot 2021. De bonden meldden eerder vanuit de bijzondere ondernemingsraad het verlies van 3.150 banen, maar het finale verdict komt nog hoger uit. Er zijn nog 350 natuurlijke afvloeiingen tegen eind dit jaar.

* 3.500 jobs weg tegen 2021, of 4 op de 10

* Bijna helft bankkantoren moet verdwijnen

* Record Bank wordt opgeslokt door ING en verdwijnt als merk

* Fusie tussen ING's Belgische en Nederlandse afdeling

Dat betekent dat de bank in een klap 4 op de 10 jobs afstoot. Bij ING België werken 8.131 mensen. De bank start de procedure voor collectief ontslag, waar tot 1.700 mensen zullen onder vallen, bevestigen vakbonden en directie. ING rekent daarnaast op natuurlijke afvloeiingen.

Dochteronderneming Record Bank wordt geïntegreerd in ING België. Het merk Record verdwijnt. Alle ondersteunende diensten worden daardoor overbodig, wat het einde voor honderden banen betekent bij Record.

Helft bankkantoren weg

ING België telt 709 kantoren, 458 eigen kantoren en 251 zelfstandige agentschappen. Record Bank telt ongeveer 536 zelfstandige agentschappen. Dat dubbele netwerk van 1.245 kantoren wordt herleid tot een eengemaakt netwerk van 650 kantoren, wat neerkomt op vrijwel een halvering. De bank overweegt dat te 'transformeren naar een netwerk van voornamelijk zelfstandige agenten, met betere openingsuren'.

Op de kaart hieronder worden de kantoren van ING en Record Bank in België weergegeven. Raak de cirkels aan om de kantoren te identificeren en gebruik de zoekbox om de kantoren in uw buurt te vinden. Klik hier als de kaart niet correct wordt weergegeven of u een grotere weergave wenst.

ING lijkt dus te kiezen voor een radicale digitale koers en neemt afscheid van het traditionele nabijheidsbankieren. De directie wijst er wel op dat het nieuwe netwerk ongeveer dezelfde schaalgrootte zal hebben als het oude kantorennet van ING België.

Fusie België-Nederland

De herstructurering is een onderdeel van ING's internationale hervormingsplan (getiteld: Accelerating Think Forward), dat maandag de hele dag toegelicht wordt op een Investor Day. ING schrapt de komende vijf jaar wereldwijd 7.000 van de 52.000 banen. België is dus goed voor bijna de helft van het wereldwijde banenverlies. In Nederland verdwijnen 2.300 jobs.

Volgens CEO Ralph Hamers zullen België en Nederland evolueren in de richting van een 'geïntegreerd bankenplatform' met als slagzin 'one ING'. Dat platform moet de cost-income ratio, de verhouding tussen kosten en inkomsten, in beide landen verlagen van meer dan 55 procent naar zowat 50 procent.

Hamers: 'De klantenervaring moet verbeteren met het geïntegreerde platform, door de combinatie van de sterke multichannel-aanpak in Nederland met het relatie- en adviesverlenende model van België. Voor de in totaal 11 miljoen klanten zullen er schaalvoordelen zijn, met één strategie, één bedrijfscultuur en één organisatie, maar nog steeds twee juridische entiteiten en balansen.'

ING België zal dus een groot deel van haar onafhankelijkheid moeten afstaan aan Amsterdam. Onder meer de IT en de commerciële diensten worden samengevoegd. ING wijst erop dat belangrijke IT-componenten op het einde van hun levenscyclus zijn. ING België zegt in een persbericht de bedrijfscultuur van Nederland te willen overnemen. 'Een minder hiërarchische organisatie, meer flexibiliteit voor de werknemers en multidisciplinaire teams', zegt de directie, daarbij verwijzend naar Spotify, Netflix en Google.

Het gecombineerde bankenplatform moet tegen 2021 een jaarlijkse kostenbesparing van 550 miljoen euro opleveren, vooral door de zware personeelsinkrimping. Dat is meer dan de helft van de beoogde groepsbesparing (900 miljoen euro).

De nieuwe strategie staat in een slide voor ING's Investor Day samengevat.

Nieuwe slag

Het gaat om het derde banenverlies in de Belgische financiële sector in een maand tijd, maar wel veruit de zwaarste ingreep. Verzekeraar AXA België kondigde begin september aan de komende twee jaar 650 van de 4.500 jobs te willen schrappen, en startte de procedure van collectief ontslag. Sectorgenoot P&V trekt een streep door 300 van de 1.750 jobs, maar zonder collectief ontslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud