ING lanceert overschrijvingen die dezelfde dag voltooid zijn

Een overschrijvingsformulier. ©PHOTO NEWS/RAPHEL DEMARET

De directe betaling, waarbij de overschrijving in enkele seconden wordt voltooid, moet vanaf november een feit zijn in België. Een verplichting komt er niet, maar ING België start nu al met betalingen op dezelfde dag.

Tegen november 2018 zullen verschillende grote banken in het land de onmiddellijke overschrijving toepassen, meldt Le Soir woensdag. Momenteel zit er vertraging op transacties van de ene bank naar de andere in de verrekenkamer, wat fraude moet vermijden.

We willen in België pionier zijn op dat vlak.
Rodolphe De Pierpont
Woordvoerder Febelfin

Aanvankelijk zal het systeem enkel betrekking hebben op transacties in het binnenland, omdat geen enkel ander land in de eurozone onmiddellijke overschrijvingen uitvoert.

'We willen in België pionier zijn op dat vlak', zegt Rodolphe De Pierpont, woordvoerder van Febelfin, de federatie van de financiële sector. 'Tegen november 2018 zullen verschillende grote banken in het land de dienst kunnen aanbieden.' Over het al dan niet betalend karakter van de dienst zegt de federatie 'zich te kunnen voorstellen dat de onmiddellijke functie in een pakket wordt aangeboden en eventueel wordt gefactureerd'.

ING zet nu al een eerste stap naar instantbetalingen, meldt het woensdag. De grootbank belooft betalingen in euro dezelfde dag nog te verwerken als ze voor 14.30 uur op een werkdag werden uitgevoerd. Zowel betalingen in België als betalingen naar landen in de Europese Unie (en enkele andere Europese landen) worden op die manier verwerkt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content