Advertentie

Jeroen Piqueur betwist aanhouding

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima. ©Emy Elleboog

De gevallen topman van Optima betwist de strafrechtelijke verwijten die hem gemaakt worden en zijn aanhouding.

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, nadat diverse media dat nieuws meldden. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

De advocaten van Piqueur bevestigden de informatie dinsdag eveneens. De kinderen van Piqueur werden maandagmiddag opgepakt en 's avonds aangehouden. De man zelf werd maandag in de late namiddag voorgeleid en 's nachts, na uren ondervraging, aangehouden. De actie van het gerecht houdt verband met het faillissement van Optima Bank, waarbij er sprake is van mogelijk misbruik van vennootschapsgoederen.

De bank werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. Het Gentse parket voert een onderzoek naar de ondergang van de instelling, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte. Dat onderzoek startte anderhalf jaar geleden. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens heeft nu blijkbaar besloten de drie aan te houden.

Eerste keer

Voor Piqueur is het de eerste keer dat hij verhoord wordt door het gerecht in het kader van de ondergang van de bank. 'Na anderhalf jaar werd dat ook wel tijd', laat een bron zich ontvallen. Meer informatie geeft het parket voorlopig niet in het belang van het onderzoek. Binnen de vijf dagen zal de raadkamer beslissen of de drie aangehouden blijven. Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur verschijnen vermoedelijk vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

Jeroen Piqueur begrijpt niet dat nu sprake zou zijn van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden, namelijk een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Hij zal dus deze aanhouding betwisten.
Raf Verstraeten
Advocaat Jeroen Piqueur

Volgens zijn advocaat, Raf Verstraeten, 'betwist Jeroen Piqueur, de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt'. 'Hij zal klaar zijn om daarover een grondig debat te voeren voor de rechtbank, maar hij begrijpt niet dat nu sprake zou zijn van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden, namelijk  een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Jeroen Piqueur zal dus deze aanhouding betwisten', aldus een korte, formele verklaring van zijn raadsman.

Intussen blijkt dat het Gentse gerecht de jongste weken stelselmatig ex-toplui van Optima oppakte voor verhoor. De bestuurders werden na verhoor echter vrijgelaten. Voor sommigen was die vrijlating gekoppeld aan voorwaarden, waaronder een verbod om contact te hebben met Piqueur.

(lees verder onder de tijdlijn)

Ruben Piqueur komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima, terwijl Rebecca Piqueur in het verleden bestuurder was van Imaco, de patrimoniumvennootschap van haar vader.

Het is via die vennootschap dat Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Er is sprake van 600.000 euro, geld dat volgens Piqueur een tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten.

Constructies

In een rapport over Optima wees de Nationale Bank vorig jaar herhaaldelijk op constructies die zijn opgezet om via consultancyvergoedingen geld uit de bank weg te sluizen. Ze heeft het onder meer over een ‘enorme, niet-conforme’ vergoeding die naar Piqueur ging via Imaco.

Aanhouding opent mogelijkheid tot recuperatie   

De aanhouding van Jeroen Piqueur 'opent recuperatiemogelijkheden voor de burgerlijke partijen'. Dat stelt advocaat Geert Lenssens, die een twintigtal gedupeerden van de failliete bank vertegenwoordigt. 'Het verwondert me niet dat het zover komt', zegt Lenssens.
  
'We hebben klacht ingediend, maar hebben nog geen inzage in het dossier gehad. We zijn niet over één nacht ijs gegaan in dit dossier. Het strafrechtelijke luik zit nog in de fase van het onderzoek maar het gerecht doet hier zijn werk. Het geeft ook een hint dat er zaken niet correct gebeurd zijn en dat opent recuperatiemogelijkheden. Mijn cliënten zijn ook een burgerlijke procedure gestart tegen de bestuurders, en de Nationale Bank is daarbij ook in het bad getrokken. De burgerlijke zaak zal wel moeten wachten op de strafrechtelijke', stelt Lenssens.

Optima ging in juni vorig jaar failliet, nadat de Nationale Bank haar bankvergunning had ingetrokken. Een parlementaire onderzoekscommissie onder het voorzitterschap van Eric Van Rompuy (CD&V) boog zich over de zaak. In haar eindverslag oordeelde de commissie dat Optima ten onder ging door een wankel businessplan, te weinig bankierservaring en vooral de zelfbediening door hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur.

Jeroen Piqueur werd in mei van dit jaar ook door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Hij kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven. De man ging echter in beroep tegen dat vonnis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud