KBC doet definitief deur dicht in Polen

©BELGA

Met de verkoop van haar lokale fondsenhuis KBC TFI heeft de bank de Poolse markt helemaal verlaten.

KBC Asset Management, de fondsentak van KBC , kondigde vrijdagavond aan dat  dochter KBC TFI verkoopt aan PKO Bank Polski, de grootste bank van Polen. Hoeveel de Polen op tafel leggen voor de distributeur van beleggingsproducten voor particulieren en institutionele investeerders, werd niet bekendgemaakt.

KBC geeft wel mee dat de deal een 'verwaarloosbare invloed' zal hebben op de resultaten van de groep. De Poolse toezichthouders moeten wel nog hun akkoord geven voor de verkoop, die volgens KBC wellicht zal worden afgerond in de eerste maanden van volgend jaar. 

De verkoop van KBC TFI stelt financieel misschien niet zo heel veel voor. Maar de transactie heeft wel een belangrijke symboolwaarde, omdat TFI de laatste activiteit was die KBC nog had in Polen. 

Compensatie

KBC was midden jaren negentig naar het beloftevolle Oost-Europese land getrokken en bouwde er zowel bank- als verzekeringsactiviteiten uit. Maar de financiële crisis dwarsboomde de Poolse expansieplannen van de Belgische financiële groep. 

KBC zag zich door Europa verplicht een aantal activiteiten te verkopen als compensatie voor de staatssteun die het tijdens de crisisjaren had gekregen. In 2011 werd aan de hoofdzetel aan de Brusselse Havenlaan daarop onder meer beslist om de Poolse activiteiten in de etalage te zetten: de bankgroep Kredyt Bank, de verzekeraar Warta en een belang in de fusiebank Zachodni. De verkoop van die grote brokken werd vier jaar geleden afgerond, maar sindsdien bleef de veel kleinere fondsentak van KBC TFI wel nog in de portefeuille. 

Ierse groeimarkt

Oost- en Centraal-Europa, met Tsjechië, Slovakije en Hongarije en Bulgarije, blijft wel nog altijd gelden als de tweede kernmarkt van KBC, naast België. Eerder dit jaar schaafde de bank haar strategie nog bij, waardoor ook Ierland als een beloftevolle kernmarkt wordt gezien. KBC sluit bovendien niet uit dat het op termijn nog nieuwe overnames zal doen om zijn aandeel in die snel groeiende Ierse bank- en verzekeringsmarkt te vergroten. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content