KBC klopt verwachtingen in eerste kwartaal

KBC-topman Johan Thijs. ©Photo News

Met een winst van 430 miljoen euro deed de Belgische bank-verzekeraar het een pak beter dan de analisten hadden voorspeld. Voor het tweede kwartaal stelt KBC al een Tsjechische meevaller van 80 miljoen euro in het vooruitzicht.

KBC’s nettowinst over de eerste drie maanden van het jaar kwam wel een vijfde lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar toen kon de bank de cijfers nog een extra boost geven door eerdere voorzieningen voor probleemkredieten in Ierland terug te nemen. Ook de hogere bankentaksen - 382 miljoen euro in het eerste kwartaal - drukten op het resultaat. 

Toch viel de nettowinst in het eerste kwartaal een pak hoger uit dan de 367 miljoen euro waar de analisten op hadden gerekend. Dat kwam onder meer omdat KBC  de kosten kon drukken. Die lagen 1 procent onder het niveau van een jaar eerder.

Renteraadsel

Tegelijk weet de bank-verzekeraar beter om te gaan met dat andere zorgenkind: de historisch lage rente. Die gooit bij zowat alle banken het klassieke verdienmodel overhoop. Ook KBC moest lang op zoek naar een oplossing voor dat renteraadsel.

-1%
Kosten
De kosten van KBC lagen in januari-maart 1 procent onder het niveau van een jaar eerder.

Nu blijkt KBC iets hogere rente-inkomsten te hebben geboekt: 1.129 miljoen euro, tegenover 1.125 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. Al ligt dat cijfer wel lager dan de 1.140 miljoen euro die analisten in het vooruitzicht hadden gesteld.

Eind april bereikte KBC’s Tsjechische dochter CSOB een deal om de resterende aandelen in de Tsjechische bouwspaarbank CMSS te kopen. De bank legt 240 miljoen euro op tafel. De overeenkomst wordt wellicht nog voor de zomer afgerond, maar KBC stelt nu al een extra meevaller in het vooruitzicht. Door de deal zal KBC haar belang in CMSS herwaarderen. Dat zal leiden tot een eenmalige meevaller van 80 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud