KBC lost Iers probleem zo goed als op

KBC verkoopt een deel van zijn Ierse kredieten aan Goldman Sachs. ©rv

Door een deal af te sluiten met de Amerikaanse bank Goldman Sachs over een deel van zijn slechte hypothecaire kredieten in Ierland, is KBC zo goed als verlost van een probleem dat het tien jaar meedroeg.

Samen met de resultaten pakte KBC-CEO Johan Thijs deze morgen uit met een opmerkelijke deal voor een deel van de probleemkredieten in Ierland. KBC slaagt erin die in een klap met 15 procent, goed voor 1,9 miljard euro, te verminderen door ze te verkopen aan Goldman Sachs.

KBC sleept die onfortuinlijke leningen, die door een crisis op de Ierse huizenmarkt plots rommel werden, al meer dan tien jaar met zich mee. De bank moest voor 41 procent van die probleemkredieten provisies aanleggen. KBC slaagde er de voorbije jaren wel in die voorzieningen te verminderen, met dank aan de betere huizenprijzen in Ierland. Dit had kwartaal na kwartaal een positieve impact op de winst van de bank-verzekeraar.

Eind juni had KBC nog 12,3 miljard euro aan vastgoedkredieten uitstaan in Ierland. Daarvan was toen nog 4,4 miljard, of 35,6 procent, problematisch. Dankzij de overeenkomst met Goldman Sachs zakt dat nu naar 25 procent. Voor die 35,6 procent zette KBC destijds 2,4 miljard euro provisies opzij.

Markttrend

Thijs stelt dat KBC die voorzieningen dit jaar met 100 à 150 miljoen euro kan verlagen.

'KBC Bank Ierland heeft in de voorbije jaren zijn portefeuille van onrendabele kredieten organisch afgebouwd. In de jongste maanden echter merkten we een toenemende belangstelling van de internationale financiële markten voor blootstellingen aan probleemkredieten. Dat is een duidelijke markttrend. KBC wil de afbouw van de die kredieten versnellen door in te spelen op deze toegenomen belangstelling in de markt. De verkoop van subportefeuilles past volledig in de strategie en de ambities van de bank.'

Uiteindelijk zal de deal met Goldman Sachs een meevaller van 14 miljoen euro opleveren voor de winst van KBC. De transactie wordt waarschijnlijk afgerond tegen eind dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect