KBC meer waard dan Deutsche Bank

De kwartaalomzet van Deutsche Bank klokte af op 5,7 miljard euro, het laagste niveau in zeven jaar. ©Bloomberg

De Duitse bankreus krijgt zware klappen op de beurs na tegenvallende resultaten.

Deutsche Bank   komt voor 2017 uit op een nettoverlies van 497 miljoen euro. Dat komt vooral door een boekhoudkundige last van 1,4 miljard euro als gevolg van de nieuwe waarderingsregels na de Amerikaanse belastinghervorming. Zonder die eenmalige last zou het resultaat uitkomen op een winst van 900 miljoen euro, tegenover een nettoverlies van 1,4 miljard euro in 2016.

Maar ook operationeel zit de klad erin. Deutsche Bank kende een moeilijk vierde kwartaal. Zelfs rekening houdend met de Amerikaanse belastinghervorming vallen de resultaten tegen. Het kwartaalverlies kwam uit op bijna 2,2 miljard euro, tegenover een analistenverwachting van 1,95 miljard euro. De kwartaalomzet klokte af op 5,7 miljard euro, terwijl de analisten gemiddeld op 6,2 miljard hadden gerekend. Dat is het laagste niveau in zeven jaar.

KBC groter

Topman John Cryan, wiens positie de voorbije maanden onder druk kwam te staan, mag nieuwe kritiek van grote beleggers verwachten. Na een kwartier handel stond de beurskoers 5 procent lager, waardoor de marktkapitalisatie van Deutsche Bank zakte tot 29 miljard euro. KBC is met een beurswaarde van ruim 32 miljard euro groter dan Deutsche Bank.

We boeken vooruitgang, maar zijn nog niet tevreden
John Cryan
CEO Deutsche Bank

 De Brit beklemtoont dat het resultaat voor belastingen voor het eerst in drie jaar positief is. Hij wijst er ook op dat de bank vooruitgang boekt in het wegwerken van de vele claims die de bank achtervolgen wegens onethische tradingactiviteiten in het verleden. Een Amerikaanse boete van 70 miljoen euro voor het manipuleren van sommige rentestanden op de financiële markten tussen 2007 en 2012 is het voorlopig laatste dossier in de rij.

Cryan: 'We zijn er vast van overtuigd dat we op het pad van groeicreatie en hogere returns zijn, met aangehouden discipline wat betreft kosten en risico's. We hebben vooruitgang geboekt, maar zijn nog niet tevreden met onze resultaten.'

'Uitdagende markt'

Deutsche Bank-CEO John Cryan ©REUTERS

De jaaromzet van de bank daalde met 12 procent tot 26,4 miljard euro. 'Het gevolg van strategische desinvesteringen en uitdagende marktomstandigheden', zegt de bank. Deutsche Bank kampte onder meer met een daling van de opbrengsten uit obligaties. De omzet uit deze leningen viel 29 procent lager uit. Ook werden enkele bezittingen verkocht. Zonder de eenmalige posten was de omzet op jaarbasis 5 procent lager uitgekomen.

De eerder aangekondigde stroomlijning van Deutsche Bank loopt niet van een leien dakje. De wijdvertakte groep telt 97.500 voltijdse werknemers wereldwijd. De bank verwacht dit jaar circa 23 miljard euro aan kosten te maken. Dat is bijna 1 miljard euro meer dan de bank eerder aangekondigd had. In sommige gevallen is het afstoten van onderdelen vertraagd, of zelfs helemaal geannuleerd. De omzet die ze daardoor behoudt, zal de aangepaste kosten wel meer dan compenseren, zegt Deutsche Bank.

De bank benadrukte ook dat het belastingeffect in de VS uiteindelijk positief zal uitpakken voor de nettowinst in de nabije toekomst.

Bonussen

Deutsche Bank kreeg de voorbije dagen kritiek in eigen land nadat in de kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine uitlekte dat de bank voor meer dan 1 miljard euro aan bonussen gaat uitkeren, een verdubbeling tegenover een jaar eerder.

'De bonussen zijn een eenmalige investering in de zakenbank', zei Cryan in de persconferentie. De extraatjes moeten voorkomen dat de beste traders en zakenbankiers naar de concurrentie overstappen terwijl Deutsche Bank zijn zakelijke tak aan het herschikken is, is de redenering. Vanaf 2018 zijn de bonussen gekoppeld aan de bedrijfsprestaties, beloofde de topman.

Volgens Cryan zijn er geen spectaculaire besparingsplannen nodig om de winstgevendheid van de bank op te krikken. 'Wel consequente discipline, elke dag', verklaarde hij aan de media.

Hij kwam tweeënhalf jaar geleden aan het hoofd van Deutsche Bank en kreeg als sobere no-nonsense manager de opdracht mee een minder logge en scherper geprofileerde groep te maken. Cryan: 'Het was altijd duidelijk voor mij dat deze operatie meer dan twee of drie jaar zou duren. We zijn op de juiste weg. We winnen het verloren vertrouwen terug. 2018 wordt weer een jaar van hard werken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect