Advertentie

KBC verwent aandeelhouder na sterk 2022

KBC-CEO Johan Thijs. ©BELGA

De bank- en verzekeringsgroep KBC belooft driekwart van de stevige jaarwinst naar de aandeelhouders te laten vloeien. Ze keert ook de Ierse meevaller voor de kapitaalbuffer uit.

KBC   legde over het vierde kwartaal een nettowinst voor van 818 miljoen euro of 1,93 euro per aandeel. Dat is een stuk meer dan de 708 miljoen euro die analisten gemiddeld verwachtten en bijna een kwart meer dan de 663 miljoen in het vierde kwartaal van 2021. 

Over heel 2022 liet de bank- en verzekeringsgroep een nettowinst optekenen van 2,86 miljard euro of 6,75 euro per aandeel, een tiende meer dan over het boekjaar 2021 (zie overzichtstabel onderaan). Met dank aan het sterke herstel van de nettorente-inkomsten. Die meten wat een bank verdient op haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. Die inkomsten stegen dankzij de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank met 16 procent naar 5,16 miljard euro.

Jaws

KBC slaagde er zo in de globale inkomsten met 14 procent te laten stijgen, terwijl de werkingskosten ondanks de loonindexering 'maar' met 10 procent stegen. De 4 procentpunten verschil tussen beide, 'jaws' of haaientanden in het jargon, is een cruciale graadmeter in de banksector. Voor de komende jaren belooft CEO Johan Thijs meer van hetzelfde (zie inzet).

KBC scherpt doelstellingen aan

Voor 2022-2025 rekent KBC op een gemiddelde inkomstengroei van 6 procent per jaar, terwijl de stijging van de kosten beperkt zou blijven tot 1,8 procent per jaar. Met andere woorden, een positief verschil van 4,2 procentpunten en dus een belangrijke winstmotor.

Tot nu mikte de bank- en verzekeringsgroep voor 2021-2024 op een gemiddelde toename van de inkomsten en de kosten met respectievelijk 7 en 3 procent. Het verschil wordt nu dus aangescherpt van 4 naar 4,2 procentpunten.

Een rem lager op de resultatenrekening zijn wel de provisies voor probleemkredieten. Die belopen door de Oekraïense crisis 284 miljoen euro, terwijl KBC over het boekjaar 2021 door de snelle heropening van de economie per saldo nog 261 miljoen pandemische provisies kon terugnemen.

KBC laat driekwart van de nettowinst over 2022 naar de aandeelhouders vloeien. Dit ten eerste via een regulier dividend van bruto 4 euro per aandeel: 3 euro slotdividend boven op het afgelopen najaar uitgekeerde interim-dividend van 1 euro. 

Ten tweede zegt Thijs ook de 400 miljoen euro surpluskapitaal - het kapitaal boven op de buffer die 15 procent van de risicogewogen activa beloopt - naar de aandeelhouders te laten vloeien. Dat kan direct, via een uitzonderlijk dividend, of indirect, via de inkoop van eigen aandelen. Dat laatste is een soort uitgesteld dividend, omdat de toekomstige dividenduitkering over minder mondjes verdeeld moet worden.

Daarbovenop belooft Thijs de 1 miljard euro kapitaalbuffer die niet langer nodig is door de recent afgeronde verkoop van de Ierse dochter integraal naar de aandeelhouders te laten vloeien. Dat kan, in afwachting van de goedkeuring van de ECB en de eigen raad van bestuur, eveneens via ofwel de inkoop van eigen aandelen ofwel via een bonusdividend gebeuren. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.