Advertentie

KBC maakt komaf met CDO-nachtmerrie

KBC-CEO Johan Thijs ©Photo News

KBC heeft de twee resterende CDO's in portefeuille ontmanteld. En zet zo een streep onder de miljardenportefeuille herverpakte kredieten die de bank in 2009 bijna op de knieën dwong.

Het is een symbool dat kan tellen. KBC heeft in september ook de laatste twee resterende CDO's - herverpakte kredieten - op zijn balans ontmanteld. Het einde van een tijdperk: net door de problemen met die CDO-portefeuille moest KBC in volle financiële crisis meerdere malen steun ontvangen van de Vlaamse en federale overheid. Nu die portefeuille is ontmanteld, vervalt ook de waarborgregeling voor de CDO's die met de federale overheid werd afgesloten.

De ontmanteling van de portefeuille ging opvallend snel, mede dankzij het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel CDO's hadden immers Amerikaanse huizen als onderpand. Begin 2009 was de portefeuille nog 25 miljard euro groot (zie grafiek onderaan). 

De ontmanteling van de CDO-portefeuille is dus goed nieuws, maar laat wel - een relatief bescheiden - spoor na in de resultaten van de groep. KBC geeft aan dat die schoonmaakoperatie voor 20 miljoen euro zal wegen op de derdekwartaalcijfers.

KBC geeft ook nog mee dat er ook nog voor 0,3 miljard euro aan CDO's uitstaan bij beleggers, waarvan KBC zelf tegenpartij en emittent is. Die CDO's hebben een looptijd tot eind 2017. KBC verkocht immers ook flink wat CDO's aan klanten als Van de Velde, Melexis, Koramic en Arkimedes, wat de bank een pak extra kopzorgen opleverde. 

©RV

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud