Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kleine spaarder kan geen kant meer op

Kleine spaarders hebben minder opties dan ooit om zonder risico’s nog wat rendement te kunnen halen op hun spaargeld.
©ANP XTRA

Met 0,11 procent staat de gemiddelde rente op een klassiek spaarboekje al op het wettelijke minimum. Maar nu sluiten banken ook de deuren voor de andere spaarformules toch nog wat meer boden.

KBC kondigde dinsdag aan dat ze vanaf 1 januari geen nieuwe klanten toelaat tot zijn Start2Save-formule. Dat is een spaarboekje waarop klanten maandelijks tot 500 euro kunnen sparen aan betere tarieven. Bestaande klanten en wie zich voor Nieuwjaar aansluit zullen wel nog kunnen bijstorten. Maar wel aan een lagere rente.

Advertentie

KBC legt de schuld hiervoor bij het lagerentebeleid van de ECB. Spaargeld dat banken niet kunnen omzetten in kredieten, moeten ze vandaag aan een strafrente parkeren bij de ECB. Dat kost handenvol geld.

Alternatieven

Het valt dan ook niet uit te sluiten dat andere banken het voorbeeld van KBC volgen. Al zeiden de aanbieders van gelijkaardige periodieke spaarformules gisteren geen plannen in die richting te hebben.

Verzekeraars en banken pushen spaarders naar risicovollere beleggingsproducten.

Heel veel alternatieven blijven er niet over voor de spaarder die zijn geld zo risicovrij mogelijk wil bewaren. De voorbije jaren werd namelijk niet alleen gesnoeid in de tarieven voor hun spaarboekjes. Ook de zogenaamde Tak21-producten - levensverzekeringen met gewaarborgd kapitaal - staan onder druk.

AXA en Rabobank.be bieden de producten niet langer aan en ook Ethias lanceerde recente een terugkoopactie voor de - voor hem - te dure First-rekeningen.

KBC en andere banken pushen hun klanten richting andere beleggingsproducten zoals fondsen, obligaties en aandelen. Maar de Belgische spaarder heeft toch een extra duw in de rug nodig . Momenteel staat er nog altijd zo’n 265 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een record. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.