netto

Kwart minder woonkredieten door einde woonbonus en corona

©Siska Vandecasteele

Het aantal nieuwe hypotheekleningen is in het eerste kwartaal met 23 procent gedaald. Het totale bedrag zakte met bijna een kwart.

Door de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen was er eind vorig jaar een rush op hypothecaire leningen. Wie plannen had om te bouwen, te kopen of te renoveren, deed dat nog snel voor het jaareinde om nog in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel, de woonbonus.

Zoals verwacht is het aantal nieuwe hypotheekleningen dit jaar gedaald, merkt de sectororganisatie Febelfin op. Het aantal hypotheekleningen (zonder herfinancieringen) zakte in het eerste kwartaal met 23 procent tot 48.000. Tegenover het vierde kwartaal gaat het om een daling met de helft. In totaal werd voor 6,3 miljard euro aan nieuwe woonleningen verstrekt (-24%).

De daling van de cijfers wordt voor een deel ook toegeschreven aan de lockdownmaatregelen, al bleef dat effect beperkt. Alleen in de tweede helft van maart werden geen aktes meer verleden bij de notaris.

Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, verwacht dat de maatregelen om de pandemie te bestrijden in het tweede kwartaal de kredietverlening blijven beïnvloeden.

Kopen

De kredieten voor het kopen of het bouwen van een woning daalden met ongeveer 30 procent. Voor projecten die een aankoop en een renovatie combineren bleef de daling beperkt tot 22 procent.

14%
Herfinancieringen
Het aantal herfinancieringen bij een andere bank steeg met 14 procent.

Gemiddeld ontleenden gezinnen 168.000 euro voor een aankoop en 177.000 voor een nieuwbouw. Daarbij kozen 9 op de 10 kredietnemers voor een vaste rentevoet of voor een formule waarbij de rente minstens de eerste tien jaar niet verandert. 

Door de aanhoudend lage rente trokken de Belgen wel meer naar een andere bank voor een herfinanciering. Er werden 14 procent meer externe herfinancieringen gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud