Advertentie

Lage rente deert Argenta niet

©BELGA

De spaarbank kon in de eerste jaarhelft haar winst opkrikken ondanks het moeilijke lagerenteklimaat.

De halfjaarwinst van Argenta Spaarbank klokte af op 97 miljoen euro, tegenover 93,7 miljoen een jaar eerder.

Verscheidene bankiers waarschuwden er nochtans voor dat het klassieke verdienmodel van de Belgische spaarbanken – deposito’s omzetten in kredieten en geld verdienen met het renteverschil - onder druk komt, omdat de rentes steeds meer platgedrukt worden. Maar daar is bij Argenta in de eerste jaarhelft nog weinig van te merken. De netto rentebaten klokten af op een record van 290 miljoen euro, met een stabiele nettorentemarge van 1,67 procent. Dat is 10 miljoen meer dan een jaar eerder.

Argenta-voorzitter Jan Cerfontaine met ex-CEO John Heller, die afscheid nam van de bank ©Dries Luyten

‘De daling van de renteopbrengsten ten gevolge van de aanhoudend lage rentevoeten werd gecompenseerd door een grotere afname van de financieringen ten gevolge van de dalingen van tarieven voor spaardeposito’s’, legt de bank uit.

De ultralage spaarrente legt Argenta dus geen windeieren. De rente op de Maxirekening van Argenta is gezakt naar het wettelijke minimum van 0,11 procent, terwijl de e-spaarrekening nog 0,15 procent aanbiedt. Toch blijven de klanten komen. De aangetrokken gelden van het publiek stegen bij de spaarbank met 3 procent tot 36,7 miljard euro.

Het verse geld kan Argenta omzetten in woonkredieten. ‘Zowel in België als in Nederland zagen we een flinke groei in de productie van hypothecaire leningen voor particulieren. De deposito’s van de cliënten blijven groeien, ondanks de historisch lage rentevoeten’, zegt voorzitter Jan Cerfontaine (foto links) in een persbericht.

Naast de rente-inkomsten stegen ook de commissie-inkomsten, de tweede belangrijke inkomstenbron voor een bank. De commissies stegen met 10,7 procent naar 34 miljoen euro dankzij hogere beheersvergoedingen. Argenta beheert 5,4 miljard euro aan beleggingen.

Verzekeringen

De verzekeringsactiviteiten van Argenta kenden in de eerste jaarhelft een winstdaling. Dat is een gevolg van het noodweer en de bijdrage aan het sectorfonds voor terrorismeschade. Argenta Assuranties komt uit op een nettowinst van 22,9 miljoen euro, tegenover 28 miljoen euro een jaar eerder.

De volledige Argenta Groep klokt af op een halfjaarwinst van 119,1 miljoen euro, een lichte daling tegenover de eerste helft van 2015 (120,4 miljoen euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud