Luc Van den Bossche vertrekt als directievoorzitter Optimabank

Luc Van den Bossche stopt als topman van Optimabank ©BELGA

Voormalig sp.a-minister Luc Van den Bossche vertrekt als voorzitter van het directiecomité van Optimabank. Dat vernam De Tijd. Hij wordt opgevolgd door Danny De Raymaeker, een ex-KBC-topper.

Luc Van den Bossche (67) werd CEO van de bank toen de Gentse financieel planner Optima eind 2011 Ethias Bank overnam. Hij gaf er zijn functie van voorzitter van Brussels Airport Company voor op. Voordien had Van den Bossche carrière gemaakt in de politiek: hij was voor de sp.a onder meer Vlaams minister van Onderwijs en federaal minister van Binnenlandse Zaken. In 2003 stapte hij uit de politiek. Luc Van den Bossche is de vader van sp.a-politica Freya Van den Bossche.

Onder de leiding van Luc Van den Bossche werd Optimabank geen succes. Het moeilijke economische klimaat, de dalende rente en de strenger wordende regelgeving speelden de instelling parten. Daarom besliste Optimabank in september vorig jaar te stoppen met kredietverlening en het inzamelen van spaargeld, en het statuut van beursvennootschap aan te vragen. Dat proces is in uitvoering.

De nieuwe voorzitter van het directiecomité wordt Danny De Raymaeker (55). Hij is de voormalige CEO van KBC België en was tot in februari vorig jaar uitvoerend bestuurder van KBC Group.

De Raymaeker is sinds september 2014 al voorzitter van de raad van bestuur van Optima. Hij kwam toen in de plaats van Herman Verwilst, ook een sp.a’er en de vroegere CEO van Fortis Bank. Verwilst moest na aandringen van de Nationale Bank opstappen, omdat tegen hem een klacht loopt wegens misleiding van beleggers in de Fortis-zaak.

De Raymaeker neemt nu de dagelijkse leiding van Optimabank op zich. Voorzitter van de raad van bestuur wordt Jeroen Piqueur, de hoofdaandeelhouder van Optima. De wissels moeten nog de goedkeuring krijgen van de Nationale Bank.

Luc Van den Bossche neemt niet helemaal afscheid van de Optima-groep. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur van Optima Global Estate, een onderneming actief in de ontwikkeling, de verkoop en het beheer van vastgoed. Tussen Optimabank en Optima Global Estate bestaan geen directe banden, maar het aandeelhouderschap is wel grotendeels hetzelfde. Van den Bossche is ook nog voorzitter van de Associatie UGent, het samenwerkingsverband tussen de universiteit van Gent en enkele hogescholen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content