Advertentie
Advertentie

Luc Versele zwaait af als topman Crelan

Luc Versele. ©BELGA

De Oost-Vlaming wordt voorzitter van de bank. De Fransman Philippe Voisin volgt hem op als CEO.

Dat de 62-jarige Versele uitgerekend nu zijn vertrek aankondigt is op zijn minst merkwaardig te noemen. Nog geen twee maanden geleden kondigde Crelan een saneringsplan aan waarbij 160 jobs - een op de vijf banen - moeten verdwijnen. En begin dit jaar werd de coöperatieve bank slachtoffer van fraude. Oplichters die zich voordeden als de CEO versluisden miljoenen euro's naar bankrekeningen in Hongkong. De schade kan oplopen tot 70 miljoen euro.

'Het was onder andere net door die fraudezaak dat ik besloten heb om langer aan boord te blijven,' reageert Versele. 'Eigenlijk dacht ik er in 2015 al aan om te stoppen als CEO. Crelan was toen net 100 procent  Belgisch geworden na het vertrek van onze Franse aandeelhouder, Crédit Agricole. Dat was een mooi moment geweest om afscheid te nemen, al wilde ik eerst nog de verkoop van onze dochter Keytrade afronden. Maar toen dat rond was, kwam er die fraude. Dat maakt het ook niet opportuun de bank te verlaten.'

Advertentie

Intussen heeft Crelan de fraudezaak grotendeels verwerkt, zegt Versele. En met het herstructureringsplan dat in oktober werd bekendgemaakt, zit Crelan op schema volgens de CEO. 'Voor 2017 hadden we voorzien het aantal jobs met ongeveer 50 te verminderen. Eind 2016 hebben we dat doel al bereikt.'

Touwtjes niet helemaal uit handen

Versele zwaait af als CEO na de algemene vergadering van 27 april en wordt daarna de voorzitter van de greop. Hij geeft de touwtjes dus niet helemaal uit handen. 'De raad van bestuur heeft de voorbije jaren veel meer verantwoordelijkheden gekregen bij de bank. Ik zal me als voorzitter dus ook blijven buigen over de strategie van onze groep.'

Voor Verseles opvolger als CEO, zoekt Crelan het binnenshuis. De bank kondigde donderdag aan dat de Fransman Philippe Voisin vanaf eind mei het management zal leiden, al moet de Nationale Bank daarover wel nog haar definitieve fiat geven. De 53-jarige Voisin, die intussen in Brussel woont, was al vier jaar 'chief risk officer' bij Crelan, zeg maar de manager die instaat voor risicobeheer. Daarvoor werkte hij jarenlang bij Crédit Agricole. De link met Crelans vroegere Franse hoofdaandeelhouder is dus toch niet zo heel veraf.

Ook de rest van het directiecomité wordt herschikt. Heidi Cortois, momenteel directeur financiële instellingen bij de consultant TriFinance, stapt in het dagelijkse management. Cortois was al onafhankelijk bestuurder.

Liberalen

Luc Versele, een fervent fietser, studeerde economie aan de Universiteit Gent en ging nadien aan de slag op de kabinetten van de liberale ministers Willy De Clercq en zijn generatiegenoot Guy Verhofstadt. Het was vanuit die kabinetten dat hij als regeringscommissaris werd uitgestuurd naar het toenmalige Nationaal Instituut voor het Landbouwkrediet (NILK), om er in 1987 adjunct-directeur-generaal te worden. In de jaren 90 volgde de privatisering van het NILK. Hij werd in 2004 CEO van het vernieuwde Landbouwkrediet.

Onder zijn impuls groeide het Landbouwkrediet uit tot Crelan, onder meer via de overname van Centea (KBC). Crelan is ook de groep boven Europabank. De internetbank Keytrade werd daarentegen verkocht. Sinds Versele adjunct-directeur-generaal werd bij het NILK steeg het balanstotaal van Crelan van 2 miljard tot meer dan 20 miljard euro, het aantal coöperanten van 115.000 tot bijna 290.000 en het coöperatief kapitaal van 38,6 miljoen tot 837 miljoen euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.