Advertentie

Luxemburgse kater voor ING België

Ralph Hamers, de CEO van ING. ©ANP

ING België moet miljoenen opzijzetten nadat het een rechtszaak heeft verloren rond een dochteronderneming in Luxemburg.

ING België, waarin ook de Luxemburgse activiteiten van de bank zijn ondergebracht, zag zijn onderliggende resultaat in het tweede kwartaal met liefst 38 procent terugvallen naar 216 miljoen euro. Een stevige knauw, die voor een flink stuk te wijten is aan het feit dat de bank voor 177 miljoen euro kosten in de boeken moest nemen, leert het kwartaalrapport dat ING woensdag de wereld instuurde.

38%
ING België zag zijn tweedekwartaalwinst met 38 procent slinken tot 216 miljoen euro.

De kosten gingen fors de hoogte in omdat ING België miljoenen euro's opzijzette nadat het na jarenlang procederen een rechtszaak verloor in Luxemburg, zo blijkt. Veel meer details wil de bank wel niet kwijt over het dossier.

'Het gaat over een rechtszaak met één bepaalde klant van een Luxemburgse activiteit die we al in 2000 hebben stopgezet,' zei topman Ralph Hamers tijdens een conference call.

'De zaak sleepte al jaren aan, maar we hebben ze uiteindelijk verloren. We gaan nu in beroep tegen de uitspraak, maar we nemen al een voorziening. Meer informatie over het dossier geven we niet.'

Analisten positief

Maar zelfs als we abstractie maken van de Luxemburgse besognes, bleef de winst van ING België onder druk in het tweede kwartaal. In tegenstelling tot wat je ziet op groepsniveau, vielen de rente-inkomsten verder terug in België, zij het in beperkte mate. Daar staat tegenover dat de Belgische tak van ING wel meer inkomsten kon halen uit de aantrekkende verkoop van beleggingsproducten. Maar die commissie-inkomsten vertegenwoordigen vandaag bijna een vijfde van de totale opbrengstenpot, terwijl dat voor renteproducten ruim de helft is. 

Ondanks de terugval van de winst deed ING België het wel beter dan de markt had verwacht.
Matthias De Wit
Bankenanalist KBC Securities

Toch toonden analisten zich woensdag opvallend positief. 'ING België bleek het toch nog iets beter te doen dan de markt had verwacht, reageert analist Matthias De Wit van KBC Securities. 'De rente-inkomsten blijven onder druk. Maar dat effect wordt deels teniet gedaan door de hogere volumes die ING hier weet te produceren. Bovendien weet de groep de kredietverliezen ook vrij laag te houden.'

Beleggers keren terug

Ook op groepsniveau bleek ING relatief goed te hebben gepresteerd tussen begin april en eind juni. In het eerste kwartaal boekte de bankreus een nettowinst van 1,37 miljard euro. Dat is een kleine zes procent meer dan wat ING in dezelfde periode vorig jar kon rapporteren. Dat cijfer, dat min of meer in lijn lag met wat analisten hadden voorspeld, was onder meer te danken aan iets hogere rente-inkomsten.

Maar het was vooral de verkoop van beleggingsproducten die de Nederlandse groep een pak meer opbrengsten opleverde. Dat is geen alleenstaand geval. Uit de cijfers die het Franse BNP Paribas vorige week publiceerde, viel ook al af te leiden dat klanten steeds meer de weg naar de beurs terugvinden. Eenmalige opbrengsten uit de gedeeltelijke verkoop van ING's vastgoedportefeuille, gaven de tweedekwartaalwinst van ING nog een extra duw in de rug. De inkomsten uit de marktenzalen bleven dan weer onder druk in het tweede kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud