Moedergroep zaait twijfel over AXA Bank

©REUTERS

AXA Bank België is door haar Franse moedergroep bij de entiteiten ondergebracht die verkocht of gerationaliseerd zullen worden.

AXA  gaat zich intenser richten op een beperkt aantal landen en enkele niet-strategische entiteiten afstoten. Dat maakte de Franse groep dinsdag bekend op haar beleggersdag. CEO Thomas Buberl verdeelde de divisies van de multinational in drie categorieën: 10 huidige motoren, 6 beloftevolle markten en 26 kleinere entiteiten. De groep gaat focussen op haar zestien (10+6) voorkeurlanden.

Bij de eerste categorie - de tien kernmarkten, die goed zijn voor 84 procent van de groepswinst - horen onder meer de Belgische verzekeringsactiviteiten van AXA. Maar wat opvalt, is dat AXA Bank België expliciet - in slide 59 van de presentatie - bij de 26 'kleinere entiteiten' is gezet. Dat zijn de divisies die geen prioriteit meer zijn en waarvan AXA 'de voetafdruk zal beperken en rationaliseren'.

'Het betekent niet dat alle 26 entiteiten verkocht worden. Sommige zullen verkocht worden, andere zullen beter gemanaged worden om winstgevender te worden', verduidelijkte financieel directeur Gérald Harlin. De groep zal geen inspanningen meer doen om de 26 entiteiten te doen groeien via lokale overnames. Ook AXA's Luxemburgse divisie staat in de niet-strategische categorie.

AXA Bank is de zesde grootste financiële instelling in ons land, met bijna 800.000 klanten. Over een verkoop ervan wordt al jaren gespeculeerd, omdat het bedrijf als bank een vreemde eend in de bijt is bij een verzekeringsgroep.

Ook in België opereren de bank en de verzekeraar apart, al is er uiteraard wel overleg. De bank heeft haar operationele hoofdkwartier in Antwerpen, terwijl de verzekeringsmaatschappij AXA België op het Troonplein in Brussel haar hoofdzetel heeft. De presentatie op de beleggersdag maakt duidelijk dat Parijs er geen heil in ziet de Belgische dochters meer met elkaar te integreren.

De classificatie doet erg denken aan een vrijwel identieke oefening bij de Italiaanse verzekeringsgroep Generali. Daar werd Generali Belgium bij de niet-strategische dochters gezet. Dat leidde tot een verkoopproces, dat langer aansleept dan verwacht.

Stille afslanking

Begin oktober ontkende AXA Bank nog formeel dat het bedrijf te koop staat. 'Een stopzetting door AXA van de Belgische bankactiviteiten is momenteel niet aan de orde', klonk het toen. De Tijd onthulde toen dat er een stille afslanking aan de gang is, waarbij van de 631 verkooppunten er in 2020 wellicht maar 400 overblijven. Dat is een daling met ruim een derde. Sommigen verwachtten zelfs een nog grotere inkrimping.

Volgens woordvoerder Wim Pauwels is het 'geen nieuws dat AXA Bank bij de kleinere entiteiten van de groep onderverdeeld wordt'.

'AXA Bank behoort voortaan tot de afdeling international and new markets onder leiding van Benoît Claveranne, directielid bij AXA Groep, en gaat verder met zijn uitgestippelde groeiplan, dat door de enige aandeelhouder goedgekeurd is', beklemtoont hij.

De vakbonden onthouden zich van commentaar totdat ze de uitleg van de directie horen op een ondernemingsraad vrijdag.

Waarnemers houden er rekening mee dat AXA Bank eerst opgetuigd wordt, om over enkele jaren in de etalage gezet te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content