Monte dei Paschi België verkocht voor 42 miljoen

Een bankkaart van de Belgische tak van de Italiaanse bank Monte dei Paschi.

De Italiaanse financiële groep Banca Monte dei Paschi di Siena verkoopt haar Belgische tak aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Warburg Pincus. Die betaalt daar 42 miljoen euro voor, meldt Monte dei Paschi vrijdag.

Monte dei Paschi, opgericht in 1472, staat geboekstaafd als de oudste bank ter wereld. Maar de Italiaanse financiële instelling kampt al geruime tijd met problemen. Ze kreeg vorig jaar 5,4 miljard euro hulp toegestopt van de Italiaanse overheid.

Het noodplan kreeg de zegen van de Europese Commissie, maar die verbond wel voorwaarden aan de redding, in de vorm van een uitgebreid herstructureringsplan. Dat omvatte ook de verkoop van enkele onderdelen, zoals de Belgische tak van de bank. Opnieuw, want die Belgische afdeling stond al langer te koop.

Deze keer is het toch gelukt een overnemer te vinden. Donderdag raakte via het persbureau Bloomberg al bekend dat Warburg Pincus dicht bij een akkoord over de overname stond. Vrijdag al bevestigde Monte dei Paschi dat de verkoop aan de Amerikaanse groep rond is. Of meer bepaald aan een bedrijf dat in handen is van fondsen beheerd door Warburg Pincus.

De verkoopprijs is bepaald op 42 miljoen euro, maar kan nog veranderen onder invloed van een prijsaanpassingsmechanisme. De deal moet wel nog worden goedgekeurd door de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank.

Monte dei Paschi Belgio bestaat sinds 1947 en heeft een Belgische banklicentie. De bank is relatief klein en heeft een balanstotaal van 1,5 miljard euro. Ze is in belangrijke mate actief voor Italiaanse expats in ons land.

Met de verkoop verandert opnieuw een Belgische financiële speler van eigenaar. Eerder dit jaar was dat ook het geval voor Generali België, de Belgische tak van de Italiaanse verzekeringsreus Generali. Mogelijk wordt tevens een koper gezocht voor verzekeraar Fidea, in handen van het Chinese Anbang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud