Muffe betaaldiensten doen beleggers watertanden

©REUTERS

Op de Londense beurs storten beleggers zich woensdag en masse op de Arabische betaalspecialist Network International. Nog maar eens een bewijs hoe sexy betaaldiensten plots zijn geworden op de beurs.

Van enige brexitstress viel weinig te merken toen Network International woensdag zijn debuut maakte op de London Stock Exchange. Al kort na de openingsbel maakte de koers van de betaalverwerker een sprong van bijna 25 procent, waardoor het bedrijf in een klap bijna 4 miljard euro waard werd. Dat maakt van Network International meteen de grootste Europese beursintroductie van 2019.

+25%
Koersexplosie
Op zijn eerste beursdag in Londen ging het Arabische Network International meteen 25 procent hoger.

Nochtans lijkt het bedrijf, dat zich vanuit zijn hoofdzetel in de Verenigde Arabische Emiraten vooral op klanten in het Midden-Oosten en Afrika richt, allesbehalve een vanzelfsprekende beleggershit. Net als de meeste andere specialisten in betaaldiensten, werkt Network International vooral in de 'backstage' van de financiële wereld.

Eitjes kopen

Als u straks chocolade-eitjes koopt bij de bakker, betaalt u wellicht met uw kaart via Bancontact, Mastercard of Maestro. Die bedrijven doen op hun beurt beroep op ondernemingen die moeten verzekeren dat uw geld op de rekening van de bakker terechtkomt: een 'acquirer' in het jargon. Network International is de grootste acquirer van de Verenigde Arabische Emiraten. Tegelijk biedt het 25 jaar oude bedrijf ook andere betaaldiensten aan in de regio - denk aan betaalterminals en het beheer van geldautomaten.

Door de opkomst van e-commerce hebben handelaars dringend nood aan een partij die snel hun elektronische transacties kan verwerken.

Die business was lange tijd allesbehalve de 'hot stuff' waar beleggers van dromen, wat mee verklaart waarom banken die diensten jarenlang uitbesteedden aan andere spelers. Intussen is de markt grondig veranderd: klanten zijn steeds minder bereid cash te betalen en shoppen sowieso ook meer online. Vanaf september komt daar nog eens PSD2 bij, de beruchte Europese richtlijn die banken verplicht om derde partijen toegang te geven tot de betaalrekening van hun klanten als die daar hun fiat voor geven.

Handelaars hebben daarom dringend nood aan betaaloplossingen die makkelijk elektronische transacties kunnen afhandelen.

Klassieke banken in de schaduw

De cijfers die Network International de voorbije jaren kon voorleggen, zetten in de verf hoe belangrijk die betaalmarkt is geworden. De afgelopen drie jaar zag Network International zijn omzet telkens met 13 procent stijgen, terwijl de onderliggende brutobedrijfswinst in dezelfde periode met 11 procent per jaar aandikte. 

Betaalspecialisten op de beurs

Hoe presteerden de belangrijkste Europese betaalspecialisten sinds Nieuwjaar?

Adyen: +44%

Ingenico: +31,3 %

Worldline: +23,7%

Wirecard: -19,20%

Daarmee is Network International geen uitzondering. De markt voor betaaldiensten boomt al langer. Kijk naar het Nederlandse Adyen, dat 250 betaalmethodes verwerkt in één systeem. Sinds het bedrijf in juni vorig jaar naar de beurs trok is het aandeel met een indrukwekkende 186,5 procent gestegen. Met een marktwaarde van 20 miljard euro is de groep nu al even groot als ABN AMRO. Maar die Nederlandse bankreus moest er wel meer dan 200 jaar over doen om dat punt te bereiken. 

Midden maart had het Amerikaanse FIS dan weer 38 miljard euro veil om Adyens Britse concurrent Worldpay binnen te rijven. Een overnamebedrag dat doet duizelen. Als Deutsche Bank en Commerzbank ooit fuseren, schatten analisten dat de gezamenlijke beurswaarde op 25 miljard euro zou uitkomen. 

Goudkoorts

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de goudkoorts snel afneemt. Finablr, een andere betaalspecialist uit de Verenigde Arabische Emiraten, kondigde aan de vooravond van Network Internationals beursgang aan een gelijkaardige stap te overwegen. Finablr, dat vooral actief is in India, Pakistan en Bangladesh, zou minstens 180 miljoen euro willen ophalen om zijn verdere groei te kunnen financieren. Drie jaar geleden nam Finablr nog Travelex over, een keten van wisselkantoren die ook in ons land actief is. 

Een klant betaalt zijn taxirit in Dubai met de smartphone. Network International is de grootste verwerker van elektronische betalingen in de Verenigde Arabische Emiraten. ©Bloomberg

Ook het Italiaanse Nexi zint op een beursgang later deze maand. De groep uit Milaan heeft zelfs de ambitie om een kleine 3 miljard euro op te halen bij beleggers, wat van Nexi meteen de grootste beursgang van het jaar maakt.

Al moeten beleggers goed beseffen dat er ook gevaren kleven aan de snelle groei van die betaalspecialisten. Soms gaat het zo hard dat spelers niet in staat zijn om al hun activiteiten voldoende te controleren. Dat ondervond het Duitse Wirecard, dat eerder dit jaar in opspraak kwam door gesjoemel bij zijn dochter in Singapore. Na berichten in de Britse zakenkrant Financial Times kreeg het aandeel meteen een stevige klap. Een onderzoek volgde, maar daarbij bleek dat de problemen zich beperkten tot Azië en dat er geen bewijzen waren van corruptie of criminele activiteit in het Duitse hoofdkwartier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud