opmerkelijk

Nederlandse centrale bank gaat banken hacken

De Nederlandsche Bank wordt geleid door Klaas Knot. ©ANP

De centrale bank van Nederland gaat geheime testaanvallen uitvoeren op Nederlandse banken, beursspelers en clearinghuizen.

Met de testaanvallen hopen de toezichthouder en de financiële sector gezamenlijk de digitale veiligheid te vergroten, bericht de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.  

Dinsdag publiceert De Nederlandsche Bank (DNB), onder wiens vlag het team zal opereren, het protocol met de spelregels van Tiber, zoals het nieuwe cyberinitiatief heet.

Volgens Petra Hielkema van DNB, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur, zijn aanvallen op de financiële sector een dagelijkse aangelegenheid. 'Je moet constant op je qui-vive zijn, altijd met de laatste ontwikkelingen meegaan. Omdat de deelnemende partijen aan Tiber de resultaten met elkaar delen, kunnen we de cyberweerbaarheid versneld vergroten.'

Tiber richt zich niet op de zolderkamerhackers, de hobbyisten, maar op aanvallen van de georganiseerde misdaad en natiestaten. 'Die gingen vaak voor geldelijk gewin, dat dan weer in nieuwe aanvallen wordt geïnvesteerd. Maar tegenwoordig wordt ook destabiliseren steeds meer een doel op zich.'

Het Nederlandse Tiber-project krijgt navolging in Frankfurt. Daar wordt onder het toeziend oog van de Europese Centrale Bank Tiber EU opgestart: een Europese variant van het Nederlandse project. De spelregels van Tiber EU zullen min of meer een kopie zijn van die van de DNB, dat zich op zijn beurt heeft laten inspireren door het vergelijkbare Cbest-project van de Bank of England.

België

In ons land raakte vorig jaar al bekend dat de grootbanken op aandringen van de Nationale Bank ethische hackers inhuren. De Nationale Bank wees er dinsdag in een reactie op dat de expertenwerkgroep die er kwam op initiatief van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), als een van de tien aanbevelingen naar voor schoof dat cybersecurity een kerncompetentie van de Belgische financiële sector moest worden.

De Nationale Bank van België kreeg daardoor van de minister de vraag om ondersteuning te verlenen aan de sectorbrede initiatieven voor de beheersing van het cyberrisico, via de Belgian Financial Sector Cyber Advisory Council. Een van de projecten is de ontwikkeling van een Belgische raamwerk voor hackingtesten dat compatibel is met de strategie van het Eurosysteem daaromtrent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content