Onderzoek naar bigbrotherpraktijken bij Barclays

Het is niet de eerste keer dat Barclays onder vuur ligt voor inbreuken op de privacy van zijn werknemers. ©Bloomberg

De Britse overheid voert een onderzoek naar software die de bankreus Barclays gebruikte om zijn personeel te monitoren.

Barclays gebruikte volgens de Britse krant The Daily Telegraph een softwarepakket van het Amerikaanse Sapience Analytics dat 'inzicht geeft in werkpatronen'. Dergelijke trackingsystemen gebruiken vaak spraaktechnologie en andere tools om gedrag in kaart te brengen en leveren volgens de verkopers een hogere efficiëntie op.

Met de software werd het Barclays-personeel 18 maanden elektronisch gevolgd. Zo konden managers nakijken hoe lang mensen niet aan hun bureau zaten en hoe lang het duurde eer sommige taken werden uitgevoerd.

De onafhankelijke overheidsdienst Information Commissioner's Office (ICO) onderzoekt of Barclays te ver is gegaan. De Britse privacyregels bevatten geen totaalverbod op het elektronisch monitoren van personeel, maar het ICO geeft aan dat mensen wel recht hebben op een bepaalde graad van privacy op de werkvloer.

Als een organisatie haar personeel wil monitoren moet ze de aard en de redenen voor elke monitoring duidelijk maken aan haar werknemers.
Britse overheidsdienst ICO

'Als een organisatie haar personeel wil monitoren moet ze de aard en de redenen voor elke monitoring duidelijk maken aan haar werknemers', klinkt het bij het ICO. De bank oogstte jaren geleden ook kritiek met OccupEye, sensoren die monitoren of iemand aan een bureau zit.

Boete

Het ICO kan Barclays hard aanpakken en heeft de macht om boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet op te leggen. Op basis van de inkomsten van 2019 (21,6 miljard pond) betekent dat dat een eventuele boete kan oplopen tot ruim 1 miljard euro.

Barclays liet in februari weten dat het om een 'beperkte test' ging en dat geen individuele data zichtbaar zijn voor managers. Maar volgens The Daily Telegraph werd die optie tot het individueel opvolgen in februari wél geactiveerd, tot er protest op kwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud