'Ook Deutsche Bank moet meer doen tegen witwassen'

De Duitse toezichthouder BaFin stuurde een afgevaardigde naar Deutsche Bank. ©REUTERS

Na de schandalen bij ING, BNP Paribas Fortis en Danske Bank krijgt nu ook Deutsche Bank te horen dat zich harder moet inspannen om witwassen tegen te gaan.

BaFin, de Duitse financieeltoezichthouder, liet afgelopen vrijdag aan Deutsche Bank verstaan dat het 'gepaste interne maatregelen' moet nemen om witwasoperaties en de financiering van terrorisme te vermijden. BaFin stuurt voor het eerst in haar bestaan zelfs een afgevaardigde die erop moet toezien dat de grootste bank van Duitsland vooruitgang boekt. 

Meermaals op de radar

Een concrete aanleiding voor de ingreep van de Duitse financiële waakhond is er niet. Maar in het verleden is Deutsche Bank wel al meermaals op de radar verschenen van toezichthouders en overheden omdat het te laks optrad tegen witwassen.

Begin vorig jaar betaalde Deutsche Bank nog de Amerikaanse bankenregulator een boete van 425 miljoen dollar omdat het jarenlang een constructie had toegelaten waarbij Russisch geld uit Moskou ongestraft kon worden doorgesluisd naar Londen.

Europa schiet in actie

Dat BaFin net nu in actie schiet is niet toevallig. De voorbije weken zijn meerdere witwasschandalen aan het licht gekomen in Europa. Het Nederlandse ING trof bijvoorbeeld een recordschikking van 750 miljoen euro om te vermijden dat het strafrechtelijk vervolgd zou woren in een reeks witwaszaken.

Dat BaFin net nu in actie schiet is niet toevallig. De voorbije weken zijn meerdere witwasschandalen aan het licht gekomen in Europa.

Bij het Deense Danske Bank stapte topman Thomas Borgen vorig weekend op omdat via het Estse filiaal van de groep jarenlang voor miljarden geld uit Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken werd witgewassen.

En het afgelopen weekend bracht De Tijd aan het licht dat ook BNP Paribas Fortis door de Belgische Nationale Bank op de vingers is getikt omdat het te weinig ondernam om verdachte geldstromen op te sporen. 

Ook Europa wil een kordatere aanpak. Eerder deze maand besloot Brussel nog de Europese bankenwaakhond EBA extra bevoegdheden te geven om witwassen op een meer gecoördineerde manier te bestrijden. De EBA zou erop moeten toezien dat financiële waakhonden uit verschillende lidstaten beter samenwerken en zou ook de macht krijgen om een nationaal onderzoek te eisen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud