Preview: Hoe gul is KBC?

KBC-topman Johan Thijs.

De meeste andere banken hebben zich tot dusver zuinig getoond, maar volgens analisten mogen de aandeelhouders van KBC wel rekenen op een stevige coupon over 2019.

De gemiddelde verwachting is dat KBC  zijn aandeelhouders een dividend van bruto 3,85 euro per aandeel uitkeert over 2019, leert de consensus die de bank en verzekeraar bijhoudt op zijn website. Daarmee zou de groep zich opvallend gul tonen, want het verwachte dividend ligt 10 procent hoger dan het dividend van 3,50 euro bruto dat KBC over 2018 uitbetaalde. 

Pro memorie: in november keerde de bank- en verzekeringsgroep traditiegetrouw al een voorschot van bruto 1 euro uit, het slotdividend zou dan naar verwachting 2,85 euro belopen. 

3,85
Hoger dividend
Met een verwacht brutodividend van 3,85 euro per aandeel - 10 procent meer dan vorig jaar - zou KBC zich guller tonen dan veel andere Europese grootbanken die de voorbije dagen met resultaten kwamen.

KBC publiceert donderdag zijn halfjaarcijfers, klokslag 7 uur. Veel andere grootbanken die de voorbije dagen hun jaarresultaten publiceerden, waren beduidend zuiniger in hun dividendbeleid. Het Franse BNP Paribas trok zijn dividend op met 2,6 procent, bij ING steeg de coupon met een zuinige 1,5 procent. ABN AMRO kondigde woensdag aan dat het een 15 procent lager dividend uitkeert na een teleurstellend 2019, wat het aandeel stevig onderuithaalt.

Meer afschrijvingen

Heeft KBC dan zo'n topjaar achter de rug? Niet bepaald. Net als zowat alle banken staat ook KBC onder druk door de aanhoudend lage rente en de torenhoge kosten die de snellere digitalisering en strengere regelgeving met zich meebrengen. Dat zette KBC er vorige herfst ook toe aan een zware reorganisatie aan te kondigen, waarbij de komende drie jaar 1.400 jobs verdwijnen.

Toch weet KBC zijn rente-inkomsten al enkele kwartalen op rij op peil te houden, mede dankzij een goed draaiende economie - en vrij stevige kredietverlening - in belangrijke markten als Tsjechië, Ierland en Bulgarije.

Volgens analisten dikken die inkomsten over heel 2019 zelfs met 1,4 procent aan. Daartegenover staat dat de wat zwakkere economie KBC dwingt meer geld opzij te zetten voor niet of laattijdig terugbetaalde kredieten. Ook bij andere banken zoals ING was dat het geval. 

Nieuwe voorzitter 

2,45 miljard
Nettowinst
Volgens de analistenconsensus zou KBC's nettowinst over 2019 4,6 procent lager uitkomen op 2,45 miljard euro.

Dat zou volgens de analistenconsensus ertoe moeten leiden dat KBC zijn nettowinst over 2019 ziet uitkomen op 2,45 miljard euro, 4,6 procent minder dan een jaar eerder.

Verwacht wordt dat KBC donderdag ook Koenraad Debackere voordraagt als de nieuwe voorzitter van de groep. De algemeen beheerder van de KU Leuven zou na de algemene vergadering van 7 mei Thomas Leysen opvolgen aan het hoofd van de raad van bestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud