Rabobank.be stopt verkoop beleggingsproducten

©ANP

De onlinebank focust 100 procent op sparen en verkoopt daarom haar beleggingsactiviteiten aan Keytrade Bank.

De pensioenspaarrekeningen, obligaties en fondsen die Rabobank.be aanbiedt aan haar klanten verhuizen naar Keytrade Bank. Rabobank.be stopt ook als tussenpersoon van tak21-producten. Ze zal voortaan alleen nog spaarboekjes en termijnrekeningen aanbieden.

'De snel veranderende wetgeving rond beleggen zorgt voor een groeiende complexiteit die steeds meer energie en budget vergt', zegt Johan Vanhulle, topman van Rabobank.be. Om de kosten laag te kunnen houden, focust de bank nu op sparen.

De snel veranderende wetgeving rond beleggen zorgt voor een groeiende complexiteit die steeds meer energie en budget vergt.
Johan Vanhulle
Topman rabobank.be

Toch is de beslissing opmerkelijk. Veel bankiers klagen dat er in België met spaarboekjes geen geld meer te verdienen is, omdat ze minimum 0,11 procent rente moeten bieden in een context van zeer lage en zelfs negatieve rente.

'Spaargeld heeft een waarde voor de bank als geheel', onderstreept Vanhulle. 'Je moet de beslissing bekijken vanuit het perspectief en het verdienmodel van Rabobank als groep. We kijken naar Europa als geheel.'

Geen exit uit België

Vanhulle beklemtoont dat de verkoop van de beleggingsactiviteiten niet de eerste stap is van een volledige vertrek uit België. 'Dit is geen exit uit België. We optimaliseren onze activiteiten.'

7,9 miljard €
De totale spaarinleg bij Rabobank.be. Twee jaar geleden was dat nog 8,4 miljard.

Rabobank.be was jaren geleden een prijsbreker op de markt van de spaarboekjes. Maar door het lage-rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen de onlinebanken steeds minder het verschil maken met de grootbanken. De inlagen op de gereglementeerde spaarboekjes van Rabobank.be daalden sinds het midden van 2015 van 8,4 naar 7,9 miljard euro.

Vanhulle rekent op beterschap. 'Het is mogelijk dat de ECB de rente verhoogt. Als dat gebeurt zullen wij ons rentebeleid aanpassen. Bovendien plaatst de particulier zijn geld bij meerdere banken. Het rendement is daarbij niet de belangrijkste overweging. Rabobank is een veilige bank met een van de hoogste kredietratings. Een hogere rente betekent ook een hoger risico.'

De beslissing heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. 'Een vijftal medewerkers wordt getroffen', zegt Vanhulle. 'Maar zij worden herplaatst binnen de bank.' Bij Rabobank in België werken 80 mensen.

Vanhulle wil geen cijfers meedelen over het belang van de verkochte beleggingsactiviteit. 'Het gaat over een beperkte portefeuille en een beperkt aantal klanten.' Ook over het overnamebedrag wil hij niets kwijt.

Rabobank.be heeft 250.000 klanten. Het bedrag op de spaarrekeningen van de onlinebank bedraagt meer dan 8 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud