Record-bankiers revolteren tegen ING

Record Bank, een kantoor in Brussel. ©Photo News

Boze kantoorhouders spannen rechtszaak aan tegen ING België.

ING België sluit vandaag bij dochterbank Record, een netwerk van zelfstandige agenten, het IT-platform voor marketing af. Dat pikken de Vlaamse Record-kantoorhouders niet. Hun belangenvereniging BZB spant een kort geding aan wegens commerciële obstructie.

Het is al de tweede rechtszaak die vanuit het zelfstandigennetwerk aangespannen wordt tegen Record of het moederbedrijf ING, nadat eerder de Franstalige federatie Feprabel al met een procedure was gestart. Van de ruim 500 Record-kantoren, samen goed voor 600.000 klanten, liggen bijna vier op de vijf in Vlaanderen.

Onduidelijkheid

ING België kondigde in oktober aan dat het merk Record verdwijnt, als onderdeel van een ingrijpende sanering. Maar over de timing heerst de grootste onduidelijkheid, net als over de vergoedingen voor de wellicht honderden Record-kantoren die moeten sluiten.

Hoe dood je een merk en behoud je de klant? Dat is de uitdaging waar ING met Record voor staat.
Fons Van Dyck
directeur Think BBDO

Volgens Record Bank wordt het marketingplatform stopgezet omdat het niet voldoet aan de veiligheidseisen van de groep. ‘De commerciële ondersteuning blijft gegarandeerd’, verzekert een woordvoerder. De kantoorhouders vrezen echter dat ze gekortwiekt worden. Een rechter moet nu in kort geding oordelen of Record Bank, dat als volle dochter de orders van ING België volgt, zich loyaal opstelt tegenover ‘zijn’ bankagenten.

BZB-voorzitter Albert Verlinden: ‘Agenten signaleren ons sedert geruime tijd dat ze van de aangekondigde herstructurering negatieve gevolgen ondervinden op hun productie en hun klantenbestand. We vinden het ontoelaatbaar dat de bank haar service aan de agenten afbouwt nog voor Record in ING is opgegaan.’

Juridische opslorping

De juridische opslorping van Record Bank door ING België wordt ten vroegste voor eind dit jaar verwacht, een half jaar later dan eerder was aangekondigd. Het merk verdwijnt vermoedelijk pas over een jaar uit het straatbeeld. Record zal alvast ook in 2018 de wielerwedstrijd E3-Harelbeke sponsoren, bevestigt de bank.

‘Hoe dood je een merk en behoud je de klant? Dat is de uitdaging waar ING voor staat’, zegt merkenspecialist Fons Van Dyck (Think BBDO). ‘De Record-klanten vinden straks het merk waarvoor ze gekozen hebben niet meer terug. In sommige gevallen zullen ze ook hun bakstenen agentschap niet meer terugvinden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n