Regering passeert langs kassa net voor beursgang Belfius

©Photo News

Michel I rekent volgend jaar op 309 miljoen euro dividenden van de staatsbank.

Het ziet ernaar uit dat de regering-Michel nog eens langs de kassa zal passeren vlak voor ze Belfius naar de beurs brengt. Ze verwacht dat de staatsbank volgend jaar - in één of meerdere keren - een dividend van 309 miljoen euro uitkeert. Dat blijkt uit de begrotingsdocumenten die zijn ingediend in het parlement.

©Mediafin

Het bedrag ligt 44 procent hoger dan de 215 miljoen euro die Belfius de Belgische staat dit kalenderjaar toestopt. En het is meer dan de helft van Belfius’ winst - 535 miljoen - van vorig jaar. Dat lijkt op het eerste gezicht veel, maar volgens meerdere bronnen is Belfius solide genoeg.

Geen windeieren

De regering wil de bank voor volgende zomer deels naar de beurs brengen. De verwachting is dat een derde van de aandelen wordt verkocht. Dat kan tot 3 miljard euro opleveren, die zal worden gebruikt om de torenhoge overheidsschuld te doen zakken. De dividenden spekken de begroting.

3 miljard euro
De beursgang van Belfius kan tot 3 miljard euro opbrengen.

Intussen wordt steeds duidelijker dat de nationalisering van de bank de regering de voorbije jaren geen windeieren heeft gelegd. In 2016 keerde Belfius voor het eerst een dividend uit aan de staat. In dat kalenderjaar kreeg de regering 150 miljoen euro op haar rekening. Dit jaar vloeit 215 miljoen binnen. In 2016-2017 verdiende de staat - enkel via dividenden - dus 365 miljoen euro aan Belfius. Daar komt volgend jaar 309 miljoen bij.

Arco-coöperanten

Toen de Dexia-groep in 2011 implodeerde, kocht de regering Dexia Bank, die later vervelde tot Belfius. Ze betaalde er 4 miljard euro voor. Met de gedeeltelijke privatisering via de beursgang en de dividenden samen zal de regering in de buurt van die 4 miljard euro uitkomen. De kans is dus reëel dat ze haar oorspronkelijke investering in Belfius zo goed als terugverdiend heeft op het moment dat de bank naar de beurs trekt.

Een deel van het geld uit de privatisering van Belfius zal evenwel naar de gedupeerde Arco-coöperanten vloeien. De federale regering sprak af dat 400 miljoen euro van de verkoop van Belfius dient om hen gedeeltelijk te vergoeden. Het is nog afwachten of Europa daar geen stokje voor steekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud