Rijkste Deense familie stuurt voorzitter Danske Bank de laan uit

Voorzitter Ole Andersen (rechts) en ceo Thomas Borgen bij de start van de persconferentie waarop de witwaspraktijken werden toegegeven. ©Thomson Reuters

Nadat het witwasschandaal leidde tot het ontslag van de ceo van de grootste Deense bank, moet nu ook de voorzitter vertrekken.

De familie Maersk, de schatrijke Deense redersfamilie achter A.P. Moller-Maersk, klopt voor het eerst hard op tafel bij Danske Bank . De familie, die  via A.P. Moller Holding de grootste aandeelhouder (21%) is van de bank heeft Karsten Dybvad voorgedragen als nieuwe voorzitter van de bank. De voorzitter van de confederatie van de Deense industrie vervangt Ole Andersen, die instemt om binnen de twee weken af te treden.

'We nemen deze beslissing omdat we vinden dat de raad van bestuur van Danske Bank niet snel genoeg een vervanger heeft gevonden voor de huidige voorzitter,' verklaarde Robert Uggla, de ceo van A.P. Moller Holding.

Dat de discrete familie Maersk openlijk de spierballen rolt in een dossier is ongewoon en opmerkelijk. Het toont aan dat de familie geen vertrouwen heeft in de aanpak van de huidige top van Danske Bank. De bank gaat door het stof nadat in september een gigantische witwasaffaire aan het licht kwam.

Bij het Estse filiaal van Danske Bank kwam in 2007-2015 ruim 200 miljard euro aan dubieus geld uit onder andere Rusland binnen. De bank sloeg een mea culpa en beloofde een sorry-cheque: het zal de winst van deze transacties, geschat op 1,5 miljard kronen (ruim 200 miljoen euro), doneren aan een stichting die strijdt tegen witteboordencriminaliteit.

Boetes

Danske Bank is het voorwerp van strafonderzoeken in Denemarken, Estland en de Verenigde Staten en riskeert forse boetes.

'Denemarken heeft een grote bank met activiteiten in Noord-Europa nodig. De bank is essentieel voor het Deense financiƫle systeem, de infrastructuur en biedt diensten aan heel wat Deense bedrijven, investeerders en start-ups', verklaarde Uggla.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud