'Steeds moeilijker om overtollig geld te beleggen'

©Photo News

KBC ziet almaar minder mogelijkheden om zijn liquiditeitsoverschotten zonder verlies veilig te beleggen. 'Dat heeft een impact op onze rendabiliteit', zegt CEO Johan Thijs.

KBC zag het afgelopen jaar de klantendeposito's sneller stijgen dan de leningen (6 procent tegenover 4 procent), zowel in België als op groepsniveau. Dat heeft tot gevolg dat de groep over nog meer liquiditeiten beschikt dan voorheen.

KBC, dat een prima tweede kwartaal achter de rug heeft, beheert nu bijna 176 miljard euro aan deposito's, tegenover ruim 131 miljard euro aan verleende kredieten.

Van zo'n dik stootkussen aan snel beschikbaar geld kunnen sommige banken maar dromen. Toch kijkt KBC-CEO Johan Thijs er met gemengde gevoelens naar. 'We zijn een erg liquide instelling en dat is goed nieuws. Onze liquiditeitsratio's zijn ruim in orde. De financiële crisis van 2008-2009 heeft aangetoond hoe belangrijk liquiditeit is voor de gezondheid van een bank. Anderzijds heeft liquiditeit een kostprijs, waardoor er een impact is op onze winstgevendheid. In die zin zijn de liquiditeitsoverschotten ook een uitdaging', verklaarde hij op de persconferentie over de kwartaalcijfers.

De liquiditeitsoverschotten zijn goed nieuws, maar ook een uitdaging.
Johan Thijs
CEO KBC

Met het fenomeen 'excess liquidity' hebben ook andere banken, zoals ING België, te maken. Ze krijgen in zekere zin te veel deposito's binnen, die ze maar deels kunnen omzetten in kredieten. Met het overtollige liquide geld weten ze geen blijf.

Een eerste mogelijkheid is de overschotten te parkeren bij de Europese Centrale Bank. Maar daar zijn de banken niet happig op, want dat kost geld. De ECB hanteert een negatieve depositorente (-0,4 procent).

Thijs: 'Wat we gewoonlijk doen, is onze overtollige liquiditeit beleggen in overheidspapier. Maar iedereen kan vaststellen dat staatsobligaties amper opbrengen. Kijk naar de rente op tienjarige staatsobligaties, die onder de wettelijke minimumrente voor spaarboekjes (0,11 procent) is gezakt.'

De derde uitweg, de liquiditeitsoverschotten in meer risicovolle beleggingen stoppen, noemt de KBC-CEO 'geen optie'.

Spaarrente

Thijs herhaalde dat de gebetonneerde spaarrente van 0,11 procent in het huidige renteklimaat geen steek houdt. Hij protesteerde er, net als enkele andere topbankiers, al in het voorjaar tegen, omdat het wettelijke minimum de banken in sommige gevallen dwingt om hun overtollige spaargeld met verlies te herbeleggen.

Vanuit een puur financiële logica zou de rente op spaarboekjes negatief moeten zijn, klinkt het in de sector. De banken herbeleggen hun overtollige spaargeld immers vooral in kortlopende staatsobligaties met negatieve rentes. Maar geen enkele bank pleit er openlijk voor om zo ver te gaan.

Voor de grootbanken maakt het wettelijke minimum enkele tientallen miljoenen euro's verschil uit. Mocht de bodemrente tot 0,01 procent herleid worden, dan moet een bank als KBC - met 41 miljard euro op de spaarboekjes - 41 miljoen euro per jaar minder rente uitgeven.

Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verklaarde in maart niet te willen tornen aan het minimum van 0,11 procent, om de koopkracht van de gezinnen te beschermen.

Het taboe rond een negatieve rente voor particuliere bankklanten brokkelt af. Grote multinationals kijken nu al in sommige gevallen tegen een negatieve spaarrente aan. In Duitsland gaat de Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee vanaf september een negatieve rente van 0,4 procent heffen op de tegoeden van klanten boven 100.000 euro. Dat heeft een directielid van de bank bevestigd aan nieuwsdienst Reuters. Het gaat om een kleine coöperatieve bank in de deelstaat Beieren. Het tarief is gebaseerd op de negatieve depositorente die de Europese Centrale Bank hanteert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud