Advertentie

‘Topvrouw Francine Swiggers ten onrechte bij Arco-proces gesleurd’

©BELGA

Francine Swiggers, de voormalige topvrouw van Arco, wordt ten onrechte bestempeld als de zondebok voor het debacle van de investeringsmaatschappij, zegt haar advocate. 'Ook zij is een stuk van haar levenswerk kwijt.'

In de rechtszaak over de val van Arco, de investeringsmaatschappij van de christelijke werknemersbeweging, viseren bijna 2.200 coöperanten ook de voormalige topvrouw Francine Swiggers. De gedupeerde beleggers, bijgestaan door het juridisch adviesbureau Deminor, vinden dat Swiggers hen heeft misleid in de jaren voor de ondergang van Arco. Ook Arco, de staatsbank Belfius en de Belgische overheid worden daarvan beschuldigd.

De essentie

  • De advocate van Francine Swiggers zegt dat de voormalige Arco-topvrouw ten onrechte wordt betrokken bij het proces over de ondergang van de investeringsmaatschappij.
  • Bijna 2.200 coöperanten stellen dat ze jarenlang werden misleid door Swiggers.
  • Swiggers' advocate benadrukt dat de Arco-topvrouw niet als enige aan de knoppen zat. 'Alle maatregelen werden collegiaal genomen.'
  • De aantijgingen dat Swiggers de jaarrekeningen van Arco heeft vervalst, noemt de advocate lichtzinnig en roekeloos.

Tijdens het Arco-proces voor de Brusselse ondernemingsrechtbank stelde advocate Eline Tritsmans dat Swiggers ten onrechte wordt neergezet als medeorganisator van een ‘Grote misleiding’.

Testosteronsausje

Als dingen ernstig misgaan, wordt al snel gezocht naar een zondebok, zei Tritsmans aan het begin van haar pleidooi. ‘Liefst een van vlees en bloed. Swiggers werd tijdens de pleidooien vergeleken met de kapitein van de Titanic of een Iraakse generaal. Er werd een testosteronsausje over deze klacht gegoten.’ Bovendien kwam die klacht tegen Swiggers er pas nadat de Arco-vennootschappen op hun beurt Deminor hadden gedagvaard in het dossier. 'Dat toont aan dat het om een strategische zet ging waarbij ze als pasmunt werd gebruikt', zegt de advocate.

Er werd een testosteronsausje gegoten over deze klacht.
Eline Tritsmans
Advocate Francine Swiggers

Het beeld dat Swiggers, die niet persoonlijk aanwezig was op het proces, als enige aan de knoppen zat bij Arco, is niet correct, zegt haar advocate. Swiggers was een van de vele bestuurders van de vennootschap. 'Alle beslissingen van Arco werden collegiaal genomen', zette Tritsmans haar cliënte uit de wind. Bovendien stond Swiggers niet aan de top van Arco in de tweede helft van de jaren 90, toen volgens Deminor de grootse misleiding plaatsvond. Swiggers werd in 2007 voorzitter van de Arco-groep en werd in dat jaar ook bestuurder bij Dexia, de belangrijkste participatie van de investeringsmaatschappij.

'Francine Swiggers. ©BELGA

Deminor meent dat Swiggers coöperanten heeft misleid door de situatie bij Arco rooskleuriger voor te stellen in interviews en brochures van de investeringsmaatschappij. Maar zij deed niets anders dan het standpunt van de Arco-vennootschappen vertegenwoordigen, zegt Tritsmans.

Reputatieschade

De coöperanten beschuldigen Swiggers ervan dat ze de jaarrekeningen van Arco tussen 2008 en 2011 heeft vervalst. Dat zou gebeurd zijn door de participatie van Dexia tegen een te hoge waardering in de boeken te nemen, terwijl de beurskoers van de Frans-Belgische financiële groep was gekelderd.

De coöperanten beschuldigen Swiggers ervan dat ze de jaarrekeningen van Arco tussen 2008 en 2011 heeft vervalst.

Klopt niet, zegt Tritsmans: alles gebeurde conform de boekhoudregels en de waardering van het Dexia-aandeel is wel degelijk correct gebeurd. Andere instellingen, zoals De Gemeentelijke Holding of KBC-hoofdaandeelhouder KBC Ancora, hanteren dezelfde waarderingsmethode voor dat soort strategische participaties, zegt de advocate. ‘Omdat de beurskoers niet noodzakelijk representatief is voor de intrinsieke waarde van een strategische participatie.’

2,6 miljoen
Francine Swiggers vraagt een rechtsplegingsvergoeding van 2,6 miljoen euro van de Arco-coöperanten die Deminor vertegenwoordigt.

Door zo’n ‘lichtzinnig en roekeloos’ verwijt ligt de reputatie van Swiggers aan diggelen, zegt Tritsmans. Swiggers eist daarom een schadevergoeding van de coöperanten. 'Een bescheiden bedrag,' zei de advocate. Een uitspraak waar Stijn Demeulenaer, de advocaat van Deminor, later op terugkwam. 'Swiggers vraagt de maximale rechtsplegingsvergoeding van elk van de eisers', zegt hij. 'Op basis van onze berekeningen kom ik dan aan een bedrag van 2,6 miljoen euro. Dat zijn voor mij geen bescheiden bedragen.' Trouwens, behalve die rechtsplegingsvergoeding vraagt Swiggers ook nog eens een schadevergoeding van voorlopig 1 euro per coöperant voor het voeren van een 'tergend en roekeloos' geding.

Eerherstel

Tritsmans besloot haar pleidooi met een boodschap die al meermaals werd uitgestuurd door de verdediging in dit proces: we mogen de feiten van toen niet interpreteren met de kennis van nu. 'Niemand had deze crisis kunnen voorzien. Mevrouw Swiggers moest in zeer moeilijke omstandigheden knopen doorhakken. Had ze paniek moeten roepen? Ik betwijfel of coöperanten dan wel hun geld hadden gezien.'

'De val van Arco heeft mevrouw Swiggers veel pijn gedaan. Ze is een stuk van haar levenswerk kwijt', zegt Tritsmans. 'Het zou jammer zijn als coöperanten definitief hun geld kwijt zijn. Maar het zou niet terecht zijn haar daar aansprakelijk voor te stellen. Het zou een deel van de catharsis zijn als ze door dit proces ook recht krijgt op eerherstel.'

Bleitsmoel

'Ik heb de indruk dat ik naar een mercuriale (re­de van een lid van het par­ket bij de ope­ning van het ge­rech­te­lijk jaar, red.) heb geluisterd in plaats van naar een pleidooi', reageerde Demeulenaer daarop. 'Ik wens er toch op te wijzen dat mevrouw Swiggers in 2008 door Trends werd uitgeroepen tot de machtigste zakenvrouw van Vlaanderen. Dan moet je tegen een stootje kunnen en niet, zoals men in Oost-Vlaanderen zegt, de bleitsmoel uithangen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud