Verkoop Dexia Duitsland in laatste fase

CEO Wouter Devriendt van Dexia maakt werk van de verdere afbouw van de restbank. ©BELGA

Door de deal kan de Belgisch-Franse groep haar balans in één klap flink afbouwen.

De restbank Dexia, die eind juni nog steeds goed was voor een balanstotaal van maar liefst 168 miljard euro, staat mogelijk voor een nieuwe, forse afslanking. De verkoop van de Duitse dochter, Dexia Kommunalbank Deutschland (DKD), is namelijk aan de gang. Met deze week een biedronde, blijkbaar zelfs al de finale.

Dexia viel in 2011 om en in de jaren daarna stootte de groep uit noodzaak en op last van Europa de ene na de andere activiteit af. Op een gegeven moment stopte de afbouw echter. In principe moest Dexia Israël nog van de hand worden gedaan, maar dat kon niet wegens juridische geschillen. Eerder dit jaar slaagde Wouter Devriendt, sinds 2016 de CEO van Dexia, er toch in een oplossing te vinden.

Strategische opties

Twee andere takken, DKD en Dexia Crediop, golden lange tijd als onverkoopbaar. Maar Dexia liet dit jaar niettemin verstaan de strategische opties voor DKD, waaronder een verkoop, te bekijken.

Nu blijkt dat Devriendt ook dat dossier vlot trok. De groep is al overgegaan tot het opstarten van een verkoopproces. Dat meldt het persbureau Reuters donderdag en een bron dicht bij Dexia bevestigt de informatie. De woordvoerster van Dexia was niet bereikbaar voor een reactie.

Indien DKD van de hand kan worden gedaan, kan de balans van Dexia weer voor een stuk worden afgebouwd. Recente, officiële balansgegevens van DKD ontbreken, maar volgens Reuters gaat het om 18,9 miljard euro. Het is niet meteen duidelijk of dat met inbegrip is van een obligatieportefeuille van 3,6 miljard euro die begin dit jaar werd overgeheveld van Duitsland naar een andere dochter, Dexia Crédit Local Dublin, om DKD verkoopbaarder te maken.

Bij 18,9 miljard euro kan de balans van Dexia eind dit jaar beneden de 150 miljard uitkomen. Dat was eind 2011 nog ruim 400 miljard.

Twee kandidaten

Er zijn volgens Reuters zeker twee kandidaten voor het dossier. Het gaat om de Duitse financiële instellingen Aareal Bank en de Hessisch-Thüringische Landesbank (Helaba). Zij dienden dinsdag bindende biedingen in. Mogelijk is er zelfs een derde gegadigde: de Oldenburgische Landesbank die eigendom is van de Amerikaanse private-equitygroep Apollo Global Management.

Dexia wordt voor de transactie bijgestaan door Deutsche Bank. Het persbureau meent ook te weten dat Dexia nog dit jaar een deal wil getekend hebben. Voor de prijs is er sprake van een kleine korting tegenover de boekwaarde. Het is niet geweten hoeveel die bedraagt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect