Verkoop Duitse dochter nieuwe stap vooruit voor Dexia

Dexia-CEO Wouter Devriendt vindt de verkoop van DKD een mijlpaal voor de restbank. ©BELGA

Met de verkoop van haar Duitse dochter DKD krimpt de balans van de restbank Dexia in een klap met 15 procent.

Door haar Duitse dochter DKD - voluit Dexia Kommunalbank Deutschland - voor 352 miljoen euro te verkopen aan de Duitse Landesbank Helaba, slaagt Dexia  er dit jaar al voor de tweede keer in een stuk erfenis van de hand te doen dat tot voor kort onverkoopbaar werd geacht. In het begin van dit jaar vond CEO Wouter Devriendt  een oplossing voor Dexia Israël, een dossier dat jarenlang aansleepte door een lange reeks juridische geschillen. 

352 miljoen
Verkoop
Dexia verkoopt zijn Duitse dochter DKD voor 352 miljoen euro aan de Duitse Landesbank Helaba.

Er was de voorbije maanden al interesse ontstaan voor DKD. De Duitse tak van Dexia focust op de financiering van lokale besturen via de uitgifte van typisch Duitse schuldinstrumenten, de zogenaamde Pfandbrieven. Het is net om sterker te kunnen staan op die markt dat Heleba bereid is DKD over te nemen. Of de prijs die Helaba op tafel legt lager is dan de boekwaarde die Dexia op DKD kleeft, is niet bekend. Maar de impact op de resultaten zal niet erg groot zijn, benadrukte de woordvoerster van Dexia vrijdag.

Zwaard van Damocles

Met de verkoop van DKD zet Dexia een nieuwe grote stap in de afbouw van haar balans. Eind juni was die goed voor 168 miljard euro. Als de deal met Helaba begin volgend jaar helemaal is afgerond, krimpt die balans met 15 procent tot 145 miljard euro, liet Dexia vrijdag verstaan. Dat is ook belangrijk nieuws voor de belastingbetaler: de Belgische en de Franse overheid bezitten 95 procent van de aandelen en staan nog voor 65 miljard euro garant voor de restbank. Hoe trager de balans van Dexia wordt afgebouwd, hoe langer die garanties als een zwaard van Damocles boven de overheidsfinanciën hangen.

©MEDIAFIN

Vijf jaar na de implosie is Dexia er dus in geslaagd al meer dan de helft van het puin uit de financiële crisis weg te werken. Eind 2012 bedroeg de balans nog 357 miljard euro. De voorbije jaren is dus flink wat vooruitgang geboekt in de verdere afslanking, maar dat wil nog niet zeggen dat de verdere afbouw even snel kan verlopen. Zo heeft Dexia al meermaals geprobeerd om haar Italiaanse dochter Crediop te verkopen.

Italië

Tot dusver slaagde de groep er nooit in om een deal te bereiken rond die Italiaanse tak, die goed is voor een balanstotaal van 25 miljard euro. Door de zenuwoorlog tussen Italië en Europa over de Italiaanse begroting, ziet het er niet naar uit dat er zich snel kopers zullen aandienen voor Crediop. Ook de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten en de dreigende brexitchaos kunnen Dexia de komenden maanden hinderen in de verdere afbouw van de groep.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect