Vier topkandidaten om Dexia te leiden

De opvolging van Karel De Boeck als CEO van Dexia nadert stilaan de ontknoping. ©Jonas Roosens

De regering van Charles Michel kan kiezen uit vier financiële specialisten voor de job van CEO van de belangrijke restbank.

Er zijn vier kandidaten om Karel De Boeck op te volgen als CEO van Dexia, vernam De Tijd. Het gaat om Wouter Devriendt, bestuurder bij Belfius en adviseur van de regering in financiële dossiers, Daniel Thielemans van BNP Paribas Fortis, Bart Pattyn van kredietverzekeraar Coface en de Franstalige Olivier Hamoir (ex-McKinsey).

De vier hebben al een lange carrière in de financiële sector achter de rug, ook in internationaal verband. Devriendt is wellicht het bekendst van de vier en goed vertrouwd met het Dexia-dossier. Hij is ook lid van de algemene raad van het Hellenic Financial Stability Fund, de instantie die de Griekse banken weer op de rails moet helpen krijgen. Ook Pierre Mariani, de oud-CEO van Dexia, zit in die raad.

Olivier Hamoir is de enige van het kwartet zonder bankervaring van binnenuit. Maar hij werkte bijna drie decennia als consultant voor de financiële sector. Daniel Thielemans is hoofd van de interne auditdienst van BNP Paribas Fortis. Onlangs werd volgens onze informatie intern bekendgemaakt dat hij hoofd compliance wordt en daardoor lid van het uitgebreide directiecomité van de grootbank. Bart Pattyn ging na een carrière bij KBC aan de slag bij de Franse kredietverzekeraar Coface.

  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 94,4 procent in handen van de Belgische en Franse overheid, via bevoorrechte aandelen.
  • De nog steeds beursgenoteerde gewone aandelen zijn zo goed als zeker waardeloos
  • Eigen vermogen en kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Dexia beschikt nu nog over een eigen vermogen van 4,1 miljard, een magere 1,8 procent van de 230 miljard grote balans Het regelgevend kernkapitaal beloopt 8,2 miljard, 16 procent van de risicogewogen activa van 51,4 miljard
  • Amerikaanse (29 miljard), Franse (27) en Italiaanse (27) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 2 miljard of minder dan 1 procent verwaarloosbaar klein
  • 88 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De rente-opbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 voor het eerst nipt hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Bijgevolg is de operationele 'kernactiviteit' nu nipt rendabel

Volgens goedgeplaatste bronnen maken Devriendt en Thielemans het meeste kans om De Boeck op te volgen. Maar het is de federale regering die uiterlijk volgende week de knoop doorhakt.

Potentieel gevaar

Nadat Karel De Boeck (66), de huidige topman van Dexia, had aangekondigd dat hij na de algemene vergadering in mei zou vertrekken, werd even gevreesd dat het schip stuurloos zou worden. Ondanks het loon - 600.000 euro per jaar - is het leiden van Dexia geen begeerde post.

Want de restbank is nog steeds een potentieel gevaar voor de overheidsfinanciën. Ons land staat garant voor tientallen miljarden aan financiële verplichtingen van de beursgenoteerde groep, die nog altijd een balanstotaal van 230 miljard euro torst. België (50,02% van de aandelen) controleert bovendien het kapitaal. In het verleden moest al meer dan eens geld worden bijgestort. Het is niet uitgesloten dat dat nog moet gebeuren.

De nieuwe CEO zal de afwikkeling van de restbank verder in goede banen moeten leiden en de verliezen voor de belastingbetaler zo beperkt mogelijk moeten houden.

Handschoen

Ondanks alles werden toch kandidaten bereid gevonden om de handschoen op te nemen. De Boeck en zijn team hebben Dexia dan ook in belangrijke mate kunnen stabiliseren. Headhunter Egon Zehnder selecteerde aanvankelijk negen kandidaten. Uiteindelijk blijft een shortlist van vier namen over.

Volgens onze informatie heeft De Boeck ook een vinger in de pap gehad bij de selectie van de kandidaten. Hij stond bijna vier jaar aan het hoofd van Dexia. In 2012, kort na de val van Dexia, keerde hij terug uit pensioen om de bank te leiden.

Na de keuze van de federale regering, moet ook de Franse regering nog haar zegen geven. Want ook zij is aandeelhouder van Dexia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud