Aandeelhouders Cera stemmen revisor-commissaris weg

Franky Depickere, de topman van Cera zegt dat Cera dit jaar wellicht break-even zal draaien. ( foto Cera )

Op de algemene vergadering zaterdag van de aandeelhouders van Cera werd de commissaris-revisor KPMG weggestemd. De vergadering ging wel akkoord met de uitkering van een dividend van 6 euro.

De beleggersactivist Erik Geenen bestempelde de algemene vergadering van Cera deze namiddag als 'historisch'. Het gebeurt immers niet vaak dat een commissaris-revisor niet door de aandeelhouders wordt herbenoemd.

Het is niet duidelijk waarom precies de aandeelhouders weigerden om het mandaat van KPMG te herbevestigen. Feit is dat het voorstel om de commissaris-revisor een bijkomende vergoeding toe te kennen, niet in goede aarde viel. De gevraagde bijkomende vergoeding voor extra werk werd ook door de aandeelhouders afgeketst.

Cera-topman Franky Depickere betreurt het voorval, maar benadrukt dat alle andere punten op de agenda wel werden goedgekeurd zoals de uitkering van een dividend van 6 euro, de jaarrekening en de kwijting voor de statutaire zaakvoerder.

Op de algemene vergadering nam Geenen naar eigen zeggen uitgebreid het woord. Hij verzette zich tegen de uitkering van een weliswaar beperkt dividend van 0,5 procent of in het totaal 2,6 miljoen euro. Om dat bedrag te kunnen uitkeren moet Cera putten uit zijn reserves. Die bedroegen eind vorig jaar nog 828 miljoen euro. Maar de schuldenlast nam vorig jaar wel toe van bijna 600 tot net geen 700 miljoen euro.

Geenen vindt het ongehoord dat Cera eind vorig jaar opnieuw 65 miljoen euro leende om op de kapitaalverhoging bij KBC te kunnen intekenen. In een reactie na afloop van de algemene vergadering meldde Geenen dat hij op de vergadering geen antwoord kreeg op de vraag bij wie die lening werd aangegaan en tegen welke voorwaarden. 'Maar het is duidelijk dat KBC minstens garanties zal hebben verleend. Het is dus KBC die Cera kunstmatig in leven houdt, aldus Geenen.

Volgens Franky Depickere verliep de vergadering, ondanks de tussenkomsten van Geenen, rustiger dan de voorgaande jaren. 'Er was ook een aandeelhouder die vroeg waarom we niet voor een hoger bedrag op de kapitaalverhoging bij KBC hadden ingetekend'. Volgens Depickere merken de vennoten maar al te goed dat de situatie verbetert. 'We hebben de voorgaande jaren verliezen geleden, precies omdat KBC geen dividenden uitkeerde. Maar dat zal veranderen. Normaal gesproken moeten we dit jaar terug break-even draaien'.

Cera sloot 2012 af met rode cijfers. De coöperatieve die bijna 412.000 vennoten telt boekte toen een nettoverlies van 29,4 miljoen euro. De financiële situatie van Cera is van groot belang voor KBC. De groep controleert rechtstreeks én onrechtstreeks (via KBC Ancora) ruim een kwart van KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud