Advertentie

Aantal bankenjobs dit jaar waarschijnlijk onder 50.000

De tijd van de talrijke bankkantoren in ons land is voorbij. ©IMAGEGLOBE

De werkgelegenheid in de sector daalde het voorbije decennium gemiddeld met 2,4 procent per jaar.

KBC is niet de enige bank die snijdt in het personeelsbestand. De laatste jaren kondigen de grootbanken met de regelmaat van de klok grote ingrepen aan. Ook bij de kleinere banken gaan jobs verloren, maar vaak minder opvallend door de lagere aantallen.

-20%
Werkgelegenheid
In goed tien jaar tijd ging een vijfde van de werkgelegenheid verloren.

Dat alles heeft uiteraard een effect op de totale werkgelegenheid in de sector. Cijfers van de beroepsfederatie Febelfin tonen dat de Belgische banken op 1 januari van dit jaar nog 50.661 mensen in dienst hadden. 

Dat is opnieuw een daling van 1,7 procent tegenover het jaar ervoor. In vergelijking met begin 2008 is de afname opvallend: toen waren er nog 63.041 werknemers. In goed tien jaar tijd ging een vijfde van de werkgelegenheid verloren.

Spaarbanken

De cijfers zijn wel niet helemaal vergelijkbaar: Febelfin telt sinds juli 2017 ook de gegevens mee van de spaarbanken, die tot dan toe onder een ander paritair comité vielen. Daardoor was er in 2017 op het eerste zicht een stijging van het totaal met 2,4 procent.

Zonder dat effect gaat het om een daling van 2,9 procent en om een afname van gemiddeld 2,4 procent per jaar over het voorbije decennium. Als dat cijfer dit jaar wordt doorgetrokken zakt het totaal onder de symbolische grens van 50.000. Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand waagt zich liever niet aan een prognose. 'Maar het is natuurlijk duidelijk dat de tendens de laatste jaren dalend is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud