ABN AMRO verlaat Belgische spaarmarkt

Keytrade versterkt zich met de overname van de klanten van Moneyou van ABN AMRO. ©Photo News

De transactie betekent dat ABN AMRO in België uit de klassieke retailmarkt stapt. Het Franse Crédit Mutuel Arkéa, genoemd als mogelijke kandidaat-koper voor AXA Bank, versterkt zich.

Moneyou, een dochter van de Nederlandse bank ABN AMRO, verkoopt haar Belgische spaarportefeuille aan de internetbank Keytrade, een onderdeel van het Franse Crédit Mutuel Arkéa. Dat hebben beide bedrijven dinsdag aangekondigd. De portefeuille bedraagt ongeveer 2 miljard euro, verdeeld over bijna 43.000 klanten.

In het huidige lage renteklimaat zien we te weinig kans om in België voldoende schaal te genereren.
Bas Boelhouwers
CEO Moneyou

Moneyou bedient particuliere klanten volledig digitaal. In België - Moneyou stopte intussen ook in Oostenrijk, maar is wel nog actief in Nederland en Duitsland - is de speler alleen actief op het gebied van sparen. 'In het huidige lage renteklimaat zien we te weinig kans om in België onze spaarportefeuille verder te laten groeien en voldoende schaal te genereren', geeft Bas Boelhouwers, de CEO van Moneyou, als uitleg voor de verkoop.

Keytrade Bank is in België de marktleider voor online bankieren en beleggen en biedt de klanten van Moneyou dus een vergelijkbaar concept. De Belgische spaarders van Moneyou worden vanaf november overgezet naar Keytrade Bank. Dat gebeurt automatisch. Keytrade telde voor de transactie reeds meer dan 300.000 klanten. Daar komen er nu dus enkele tienduizenden bij (in de 43.000 klanten van Moneyou zitten er mogelijk die ook al aan boord zijn bij Keytrade). 

Prijsbreker

Moneyou landde in 2012 op de Belgische markt, al bood ABN AMRO toen wel al spaarrekeningen aan in ons land. Moneyou profileerde zich als prijsbreker, met hoge intrestvoeten. Een van de rekeningen biedt nu nog een rente van 0,36 procent, maar daarmee staat Moneyou niet meer aan de top van het klassement, volgens de website Spaargids.be.

De visie van Moneyou sluit naadloos aan bij die van Keytrade Bank: volledig digitaal én zonder onnodige kosten.
Thierry Ternier
CEO Keytrade

De beslissing betekent dat Moneyou zijn activiteiten in België stopzet en dat het spelersveld op de spaarmarkt verder uitgedund wordt. Keytrade meldde eerder al de overnames van het online cliënteel van PSA Bank en van de fondsen en pensioenspaarfondsen van Rabobank België. Bij de verkoop van Keytrade aan Crédit Mutuel Arkéa in 2016 telde de bank ongeveer 200.000 klanten. Dat aantal is intussen dus gegroeid tot meer dan 300.000, niet alleen door de overnames maar ook door organische groei.

'De visie van Moneyou sluit naadloos aan bij die van Keytrade Bank: volledig digitaal én zonder onnodige kosten. Vanuit onze jarenlange ervaring als digitale bank hebben we een duidelijk beeld van de verwachtingen van de consument', zegt Thierry Ternier, de CEO van Keytrade.

AXA Bank

De beslissing betekent dat ABN AMRO in België op de particuliere markt alleen nog actief zal zijn met private banking. Voor Crédit Mutuel Arkéa is de stap een nieuwe versterking in ons land. De Franse groep kocht eerder Keytrade van Crelan en is mogelijk, net als Crelan, kandidaat om AXA Bank te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud