ACW betaalt 30 procent belastingverhoging

(Foto: Belga) ©BELGA

Het eindoordeel van de fiscus over het ACW houdt een belastingverhoging van 30 procent in. Een hoge belastingvoet, maar niet voldoende om van fraude te spreken.

Maandagavond raakte het eindoordeel van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) over de ACW-vennootschap Sociaal Engagement bekend. Die lag sinds het voorjaar onder vuur nadat de N-VA het ACW onder meer had beticht van fiscale fraude bij het boeken van inkomsten uit de omstreden Belfius-winstbewijzen.

De BBI oordeelde volgens het ACW - zelf wilde de federale overheidsdienst Financiën geen commentaar geven - dat er geen sprake was van fraude. Maar de christelijke werknemersbeweging moet wel 9,5 miljoen euro extra belastingen betalen over de periode 2010-2012. Dat is het gevolg van een ander belastingregime waaronder Sociaal Engagement nu valt: het rechtspersonenstelsel en niet langer het vennootschapsstelsel. Daardoor zijn bepaalde aftrekposten niet langer toegelaten.

Openheid

Dinsdagochtend riepen diverse mensen, onder wie fiscaal hoogleraar Michel Maus (VUB), het ACW op meer openheid van zaken te geven. Vooral over de samenstelling van de 9,5 miljoen euro en meer specifiek de belastingverhoging die vervat zit in dat bedrag. Met andere woorden: welk percentage kwam er bovenop de te betalen belastingen? Dat percentage, de eigenlijke belastingverhoging of boete, geeft immers een aanwijzing van hoe zwaar de BBI tilt aan een fiscaal dossier. Een percentage van 50 procent of meer wijst bijvoorbeeld op fraude, of ‘bedrieglijk inzicht’ in het jargon.

Volgens ACW-woordvoerder Jurgen D’Ours bedraagt het percentage in dit dossier 30 procent, een cijfer dat door andere bronnen bevestigd wordt. Bij 30 procent is geen sprake van een boete, wel van een belastingverhoging.

30 procent kan op papier wijzen op een voor de derde maal vastgestelde inbreuk. Of op fraude, waarna het percentage naar beneden onderhandeld wordt. In het geval van het ACW is er geen sprake van recidive. Maar evenmin van fraude. Want volgens specialisten is er bij de BBI een verschil tussen de theorie en de praktijk. In de praktijk wordt er in dit soort gevallen gewerkt met een schaal van 10 tot 30 procent.

De BBI stelde volgens onze informatie hier 30 procent voor, wat het ACW zonder onderhandelen aanvaardde. Maar met tegenzin. De beweging betwist namelijk de wijziging van belastingregime, maar gaat niet in beroep om een lange, onzekere en dure juridische strijd te vermijden.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud