ACW krijgt riante rente van Belfius

©BELGA

De christelijke arbeidersbeweging ACW krijgt van Belfius een jaarlijkse rente die kan oplopen tot bijna 8 procent. Ze heeft de komende tien jaar nog jaarlijks zicht op 8,5 à 10 miljoen euro van de staatsbank.

Dat is een gevolg van een deal waarbij Belfius de winstbewijzen van het ACW, die de arbeidersbeweging recht geven op een deel van de winst bij de staatsbank, afkoopt. De winstbewijzen zijn al jaren in het bezit van het ACW en dienen als vergoeding voor het aanbrengen van klanten.

Ook na de nationalisering van Belfius (ex-Dexia Bank) bleef het ACW de winstbewijzen aanhouden. Dat deed heel wat stof opwaaien omdat Arco, het financiële vehikel van het ACW, als Dexia-aandeelhouder mee verantwoordelijk wordt ­geacht voor de val van de groep.

De deal die nu voorligt, komt neer op een constructie waarbij Belfius de winstbewijzen afkoopt van het ACW. Maar de bank ‘recupereert’ meteen een deel van het geld via een eeuwigdurende lening verstrekt door de arbeidersbeweging aan Belfius.

De staatsbank betaalt zo’n 115 miljoen euro voor de winstbewijzen van het ACW, terwijl de waarde meer dan 175 miljoen bedraagt. Ze boekt daardoor een ‘papieren’ winst van 60 miljoen. Belfius recupereert meer dan 75 van die 115 miljoen in de vorm van een eeuwigdurende lening. De rest van de afkoopsom (bijna 40 miljoen euro) keert Belfius aan het ACW uit over een periode van tien jaar. Op de ACW-lening ­betaalt Belfius een rente van 6 tot 8 procent. Het overgrote deel daarvan is vast, de rest variabel.

Het ACW is dus zeker van een jaarlijks vast bedrag tot 10 miljoen euro per jaar: 4 miljoen via de jaarlijkse uitkering en 4,5 tot 6 miljoen euro als rente voor de lening aan Belfius. Dat is minder dan het bedrag waar de christelijke arbeidersbeweging tot nu toe per jaar gemiddeld kreeg. Maar het toont nog maar eens aan dat de banden tussen de twee partijen blijven bestaan.

Belfius bevestigt dat de winstbewijzen gisteren ter sprake kwamen op de raad van bestuur van de bank. ‘Men is het eens geraakt om eind januari een bijzondere algemene vergadering te houden en de overdracht van de winstbewijzen te regelen’, zegt een woordvoerster.

Wetstraat

In de Wetstraat fronsen sommigen ondertussen de wenkbrauwen. De deal is te genereus voor het ACW, klinkt het. Vooral bij de hoogte van de rente voor de lening worden vraagtekens geplaatst.

Anderen verwijzen dan weer naar KBC, dat onlangs nog achtergesteld schuldpapier sleet tegen een rente van 8 procent. Maar dat wordt gezien als een veel risicovollere belegging, want KBC is niet in handen van de staat en Belfius is dat wel. Sommigen verwijzen ook naar het feit dat het ACW in de nieuwe constructie minder opstrijkt dan het bedrag dat het tot nu toe jaarlijks gemiddeld kreeg van Belfius.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zal vandaag in het parlement aan de tand gevoeld worden over de winstbewijzen.

Intussen roert ook Deminor zich. Het advieskantoor, dat mogelijk Arco-coöperanten gaat bijstaan bij juridische acties om hun beleggingen te recupereren, neemt nu ook de winstbewijzen van het ACW op de korrel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud