Almaar meer Belgen beleggen

Banken hebben van beleggen een speerpunt gemaakt. ©Photo News

De lage rente, de inflatievrees, nieuwe producten en meer tijd doen de koudwatervrees voor beleggingen bij de Belg verdwijnen. Traditioneel parkeert die zijn geld op spaarboekjes.

Veel spaarders hebben sinds de coronapandemie een eerste stap gezet naar beleggen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de grootste banken. Marktleider BNP Paribas Fortis zag in 2020 grote stijgingen voor de aankoop van individuele aandelen (+155%), tak23-beleggingsverzekeringen (+46%) en fondsen (+6%). Maar de bank merkt op dat de beleggingen van zijn klanten veel minder gegroeid zijn dan de bedragen op de zicht- en spaarrekeningen. ‘Het gespaarde volume verdubbelde van 1 april 2020 tot 31 maart 2021 tegenover dezelfde periodes in 2018 en 2019’, zegt woordvoerster Hilde Junius.

Beleggen is vanaf juni vorig jaar echt ontploft.
Olivier Goerens
Marketingdirecteur Private & Wealth bij Belfius

Bij andere banken was de voorbije maanden de interesse voor beleggen zelfs groter dan die voor het traditionele spaarboekje. ‘Mensen konden minder consumeren en reizen en voor werken aan de woning waren er langere wachttijden. Ze hebben in die periode 30 procent meer middelen opgebouwd op zicht- en spaarrekeningen. Maar de groei van beleggingen is significant hoger dan de toename op de spaarrekeningen. Beleggen is sinds juni vorig jaar ontploft', zegt Olivier Goerens, de marketingdirecteur Private & Wealth bij Belfius.

‘Eindelijk hebben we mensen van sparen naar beleggen gekregen. De lage rente en de inflatie hollen het spaargeld al langer uit, maar mensen lijken nu echt begrepen te hebben dat spaargeld ontwaardt waar ze bijstaan’, zegt Xavier Gys, Head of Invest bij AXA Bank. De bank zag in één jaar 500 miljoen euro toestromen bij Delegio, een nieuwe personalbankingdienst voor het beheer van vermogens van minstens 100.000 euro. Twee op de vijf klanten zijn klassieke spaarders die voordien nooit hebben belegd. Belfius zegt dat het aantal nieuwe beleggers bijna is verdubbeld en ziet in die groep opvallend meer jongere mensen en vrouwen.

De verkoop van beleggingscontracten steeg met 40 procent in 2020.
Leo De Roeck
Woordvoerder Crelan

Argenta noemt het coronajaar ‘een sterk productiejaar’. Volgens Crelan 'zit beleggen in de lift en bereikt het almaar meer klanten'. Dat gaat niet altijd om grote bedragen. Er was ook een sterke groei van beleggingsplannen waar maandelijks een vast bedrag van minstens 25 euro wordt gestort in beleggingsfondsen. ‘Vorig jaar lag de verkoop daarvan 40 procent hoger’, zegt Leo De Roeck, de woordvoerder van Crelan.

‘Die beleggingsplannen spreken een nieuwe grote groep mensen aan’, klinkt het ook bij KBC. Woordvoerder Stef Leunens merkt ook op dat een zeer specifieke vorm van beleggen ‘Sparen met je wisselgeld’ een groot succes kent bij de vaak jonge startende beleggers. Daarbij worden transacties op de zichtrekening automatisch afgerond naar boven en komen die centen terecht in een beleggingsfonds.

De rente is al enkele jaren laag en spaarboekjes brengen slechts een symbolische rente op. ‘Een paar jaar geleden leverden tak21-beleggingsverzekeringen nog wat meer rente op, maar die alternatieven zijn er niet meer’, zegt Gys.

Informeren

Mensen hadden tijdens de lockdownmaanden meer tijd om zich te informeren over hun financiële middelen, zeggen de banken. ‘Ze zaten veel meer thuis en hadden tijd om dat eindelijk eens te bekijken’, zegt Goerens. Sommige banken hebben actief digitaal met hun klanten gecommuniceerd en plukken de vruchten van het lanceren van nieuwe producten, zoals specifieke fondsen over thema’s die mensen aanspreken, gaande van gezondheidszorg over water tot duurzaamheid.

6,2
miljard euro
Gezinnen kochten vorig jaar netto voor 6,2 miljard euro beursgenoteerde aandelen.

In de eerste maanden van de pandemie werden opvallend meer individuele aandelen gekocht na de zware beurscorrectie. Daarna werden fondsbeleggingen populairder. Volgens cijfers van de Nationale Bank kochten gezinnen vorig jaar netto voor 6,2 miljard euro beursgenoteerde aandelen, het hoogste bedrag sinds 2008. De investeringen in beleggingsfondsen waren netto goed voor 7,9 miljard, het hoogste bedrag sinds 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud