Amerikaanse banken betalen miljardenfactuur voor subprime

Tien Amerikaanse banken hebben een schikking getroffen met de toezichtsautoriteiten voor hun wanpraktijken in hypothecaire leningen. Ze betalen 8,5 miljard dollar.

De subprimecrisis, veroorzaakt door slechte woonkredieten van Amerikaanse gezinnen met weinig inkomen die toch konden lenen voor een huis, is nog niet vergeten, Tien Amerikaanse banken stemden gisteren in met een schikking van 8,5 miljard dollar voor hun bijdrage tot de crisis. Het bedrag zal naar ontleners gaan die in de hypotheekcrisis ten onrechte uit hun woning werden uitgezet. Er kwamen in de nasleep van de hypotheekcrisis veel klachten dat huizen onterecht in beslag waren genomen door de banken. 

Onder de tien banken bevinden zich Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase en Citigroup, zowat de belangrijkste banken in de Verenigde Staten.

Bank of America meldde gisteren trouwens ook dat het een overeenkomst had bereikt met Fannie Mae, een verstrekker van hypotheekleningen die zwaar in de problemen kwam tijdens de financiële crisis. Bank of America betaalt 11,6 miljard dollar aan Fannie Mae.

Alles samen keren de banken dus zo'n 20 miljard dollar op voor de subprime-problemen, dit bovenop de eerdere boetes en schadevergoedingen die hun eerder al ten laste vielen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud