Amerikaanse staat sluit AIG-hoofdstuk af

CEO Robert Benmosche zette AIG opnieuw op de rails en zette zo de deur open voor een uitstap van de overheid. ©Bloomberg

De Amerikaanse overheid verkoopt haar laatste aandelen in de verzekeringsgroep AIG. Daarmee wordt de overheidsredding van de instelling definitief afgerond. AIG werd in 2008 - na de val van Lehman Brothers - recht gehouden dankzij 182 miljard dollar staatssteun.

De volledige uitstap markeert het einde van één van de politiek meest gecontesteerde reddingen van een bedrijf. Lange tijd werd gedacht dat de staat zijn geld nooit zou terugzien, maar naarmate AIG herstructureerde en zichzelf opnieuw op de rails kreeg, werd het volledige steunpakket terugbetaald. Met uiteindelijk zelfs winst voor de Amerikaanse belastingbetaler.

'Geen enkele belastingbetaler moet blij zijn dat de overheid dit bedrijf moest redden, maar ze moeten allemaal blij zijn met deze mededeling', klinkt het nu in een officieel persbericht.

AIG moest in september 2008 gered worden van de ondergang, amper een dag na het faillissement van Lehman Brothers. De nationalisering van de groep onderstreepte volgens sommigen het inconsistente beleid van de overheid. Lehman werd aan zijn lot overgelaten, maar AIG niet. Er ontstond ook heel wat commotie rond de 165 miljoen dollar aan bonussen die de verzekeraar had uitbetaald aan derivatenhandelaars, terwijl het net de verliezen op derivaten waren die de groep zwaar in de problemen hadden gebracht.

Uiteindelijk zou AIG onder Robert Benmosche, CEO sinds augustus 2009, aan een grondige sanering beginnen. Inmiddels is de ommekeer een feit en beleggers mogen volgend jaar voor het eerst opnieuw op een dividend rekenen. Het moment voor de overheid om zich volledig uit de groep terug te trekken.

Het resterende belang van 234,2 miljoen aandelen zou volgens bronnen aangeboden worden aan 32,5 dollar, iets minder dan de slotkoers van maandag (33,36 dollar). In totaal moet dat 7,61 miljard dollar (5,87 miljard euro) opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud