Amerikanen geven Italiaanse 'expat-bank' grondige facelift

De Belgische tak van Monte dei Paschi werd vorig jaar verkocht door het Italiaanse moederbedrijf. ©REUTERS

De nieuwe Amerikaanse aandeelhouder schrapt na 72 jaar de merknaam Banca Monte dei Paschi in België en herlanceert de bank als Aion.

Banca Monte Paschi Belgio, zoals de Belgische poot van het Italiaanse Banca Monte dei Paschi heet, werd een jaar geleden overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds Warburg Pincus. Sindsdien hebben de nieuwe eigenaars niet bepaald stilgezeten.

Amper vier maanden nadat de deal definitief is goedgekeurd door de toezichthouders geeft Warburg Pincus zijn Belgische bankdochter een volledige facelift. De nieuwe eigenaar besloot de merknaam Monte dei Paschi, die al 72 jaar bestaat in België, te schrappen. Nu vrijdag wordt de bank geherlanceerd onder de merknaam Aion. De vestigingen van de bank krijgen een nieuw logo, de app en website worden vernieuwd en de mailadressen van de werknemers worden allemaal aangepast. 

Expat-imago

Tot dusver staat Monte Paschi Belgio bekend als een erg klassieke speler in de Belgische banksector. De vroegere Italiaanse moedergroep is de oudste bank ter wereld, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1492. In België richtte Monte Paschi België zich vooral op Italiaanse expats. Toen de overname door Warburg Pincus werd aangekondigd, was Monte Paschi goed voor een balanstotaal van 1,5 miljard euro, waarmee het een van de kleinere banken in België was. 

Welke ambities Warburg Pincus precies voor ogen heeft met het 'nieuwe' Aion is nog niet helemaal duidelijk. Maar de keuze voor een nieuwe merknaam doet vermoeden dat de bank af wil van haar expatimago en een veel ruimer publiek wil aanspreken.

Poolse fintech

Het ziet er alvast naar uit dat Aion veel meer zal inzetten op digitale services dan zijn voorganger. Om dat mogelijk te maken doet eigenaar Warburg Pincus opvallend een beroep op Poolse knowhow. Warburg Pincus controleert namelijk ook het beloftevolle Poolse financiëledienstenbedrijf Vodeno.

Dat jonge bedrijf, dat nog maar enkele jaren geleden werd opgericht door de vroegere topman van de Poolse bank Alior, zet in op mobiel bankieren, maar het ontwikkelt ook technische platforms waarmee andere spelers allerlei financiële diensten kunnen aanbieden. 

Vodeno blijkt ook de motor waarop het nieuwe Monte Paschi Belgio zal draaien. Oprichter Wjociech Sobieraj werd afgelopen zomer benoemd tot de nieuwe CEO van Banca Monte Paschi Belgio, en ook andere Vodeno-toppers maken sinds kort deel uit van de raad van bestuur. De groep is onder die naam ook al enkele weken volop nieuwe werknemers aan het aantrekken in België. Opvallend, want vlak na de overname van Monte dei Paschi België raakte nog bekend dat een op de drie jobs zou sneuvelen bij de bank. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud