Advertentie

Arabische bank gooit Antwerpse diamantwijk reddingsboei toe

©REUTERS

Terwijl zowat alle andere banken zich niet langer willen inlaten met handel in diamanten, ziet de Arabische National Bank of Fujairah net kansen om te groeien in België.

Met dat doel voor ogen opende de bank, die wordt gecontroleerd door het Arabische emiraat Fujairah, afgelopen week nog een nieuw vestigingskantoor in het hart van de Antwerpse diamantwijk. 

National Bank of Fujairah koos wel een opmerkelijk moment om zijn komst naar Antwerpen aan te kondigen. De diamantindustrie staat al jaren onder druk door de slinkende vraag, lagere prijzen en meerdere schandalen. Amper een week geleden heeft de Antwerpse ondernemingsrechtbank Eurostar Diamond failliet verklaard, tot voor kort het grootste diamantbedrijf van ons land. 

Geldkraan dicht

Alsof dat niet volstaat kampen de Antwerpse diamantbedrijven met een gebrek aan financiering omdat banken niet met hen in zee willen gaan. Zeker sinds KBC in 2014 onder druk van Europa besloot om de Antwerpse Diamantbank stop te zetten, is de situatie nijpend. Ook andere spelers zoals het Britse Standard Chartered, draaiden de geldkraan dicht. Het Nederlandse ABN AMRO is vandaag de laatste Europese bank die nog zijn diensten aanbiedt aan diamantairs in Antwerpen, al staat de groep ook niet bepaald te trappelen om nieuwe deals te sluiten. 

We zijn niet geïnteresseerd in grote eenmalige transacties om snel geld te verdienen. Maar het feit dat veel banken hier wegtrekken, biedt ons wel de mogelijkheid om heel selectief in zee te gaan met bedrijven die wel kwalitatief hoogstand zijn.
Vince Cook
CEO NBF

Net in die situatie ziet National Bank of Fujairah kansen. Al benadrukken Vince Cook en Davy Blommaert, respectievelijk de CEO en het hoofd van de diamantdivisie, dat de bank niet met iedereen in zee wil gaan om snel marktaandeel te winnen.

'We zijn niet naar hier gekomen omdat we nu plots enkele opportuniteiten zijn,' zegt Cook. 'We zijn niet geïnteresseerd in grote eenmalige transacties om snel geld te verdienen. Maar het feit dat veel banken hier wegtrekken, biedt ons wel de mogelijkheid om heel selectief in zee te gaan met bedrijven die wel kwalitatief hoogstand zijn.'

Klanten uit Dubai

In tegenstelling tot veel traditionele spelers is National Bank of Fujairah nog niet zo lang actief in de diamantindustrie. De groep ontstond begin jaren tachtig en verdiende vooral zijn strepen als zakenbank voor bedrijven actief in goud en juwelen.

Veel van onze klanten in Dubai hebben ook activiteiten in Antwerpen, dat nog altijd een dominante positie heeft in de diamantindustrie.
Vince Cook
CEO NBF

Pas toen de Verenigde Arabische Emiraten Dubai begonnen te ontwikkelen als diamantcentrum kwam daar de diamanthandel bij. 'Een gelukkig toeval was dat veel andere banken in Europa toen net besloten zich terug te trekken. Daardoor konden we makkelijker de mensen met de juiste expertise aantrekken,' vertelt Cook. 'Nodig, want de diamantindustrie blijft een heel eigen dynamiek hebben.'

De komst naar Antwerpen lijkt in de eerste plaats ook bedoeld om bestaande klanten beter te kunnen bedienen. 'Veel van onze klanten in Dubai hebben ook activiteiten in Antwerpen, dat nog altijd een dominante positie heeft in de diamantindustrie,' vertelt de CEO. 'We ondersteunen die bedrijven vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Maar voor een aantal zaken - denk bijvoorbeeld aan een zichtrekening in euro, om je dagelijkse werking te financieren - hebben die ondernemingen ook nood aan een lokale partner.'

Schandalen

Ondertussen regent het financiële schandalen in de banksector. De voorbije dagen moest de top van de Zweedse Swedbank opstappen na een witwasaffaire, en ook andere grote namen zoals Danske Bank en ING raakten recent verwikkeld in gelijkaardige zaken. Zet dat de banken in de diamantbusiness, die sowieso al kampt met een reputatieprobleem, niet extra onder druk?

Kijk naar de recente vijftien schandalen in de banksector. Niet een daarvan heeft betrekking op de diamantindustrie.
Vince Cook
CEO NBF

'Kijk naar de recente vijftien schandalen in de banksector,' reageert Cook. 'Niet een daarvan heeft betrekking op de diamantindustrie. Iedereen die actief is in de diamantindustrie moet aantonen dat hij alle antiwitwasregels volgt en strikt aan risicobeheer doet. De tijd dat investeerders hun geld zomaar in een 'black box' konden steken, ligt nu toch achter de rug.

De diamantbranche heeft zich wellicht ook sneller moeten aanpassen aan die strengere regelgeving dan eender welke andere bedrijfssector. De affaires die je nu ziet bij de Scandinavische banken zijn veel groter, maar om welke reden ook krijgt de kleinste gebeurtenis in de diamantbranche zoveel meer aandacht. Maar de diamantbusiness is nu eenmaal glamoureus. Het is onze eigen fout (lacht).'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud