Arco-actiegroepen: 'Bijdrage Beweging.net en vooral Belfius lachwekkend laag'

Een deel van de procederende Arco-coöperanten wordt onder meer bijgestaan door advocaat Geert Lenssens (SQ Law). ©Dieter Telemans

De actiegroepen 'Geld Terug Van Arco' en 'Arcoparia's' zijn kritisch voor het voorstel voor een Arco-oplossing dat premier Charles Michel voorgelegd heeft aan de Europese Commissie.

De bijdrage van Beweging.net en vooral Belfius is 'lachwekkend laag' en 'staat niet in verhouding', luidt het. De actiegroepen willen minstens het volledige verlies gedekt zien. De twee organisaties vertegenwoordigen samen al minstens 3.752 Arco-spaarders die tegen de staat en Belfius procederen.

Het voorstel gaat uit van een dading van de Belgische staat, Belfius en Beweging.net (ex-ACW, waarvan Arco de financiële arm was) met de bijna 800.000 Arco-coöperanten, meldde De Tijd dinsdag.

Als alle coöperanten meestappen komt de vergoeding uit op 600 miljoen euro, of 40 procent van hun oorspronkelijke inleg. Het geld zou komen van Beweging.net (35 miljoen), Belfius (25 miljoen) en vooral de staat. Die rekent onder meer op een superdividend dat Belfius zou uitkeren voor zijn beursgang (400 miljoen).

De advocaten van de twee actiegroepen, Geert Lenssens en Niels Van Campenhout van het kantoor SQ Law, vinden dat de staat ditmaal de weg volgt die zij aanreikten: 'De aansprakelijkheid van de Belgische staat op basis van het vertrouwensbeginsel'.

'Minstens even groot'

'Tegelijk stellen de verenigingen echter vast dat de bijdrage van Beweging.net en vooral de bank Belfius lachwekkend laag is en niet in verhouding staat', klinkt het in een reactie. 'Hun gezamelijke bijdrage moet minstens even groot zijn als de huidige van de staat waardoor ten minste het volledige kapitaalverlies van circa 1,5 miljard euro kan gedekt worden, wat hen ook steeds is beloofd.'

Belfius en Beweging.net moeten 'hun verantwoordelijkheid ernstig gaan nemen' en een voorstel doen of rond de tafel gaan zitten.

De twee advocaten vrezen ook dat de regering nu via Europa naar een oplossing zoekt om 'tijd te winnen' - 'met de naderende verkiezingen en de lopende verjaring in het achterhoofd'. Bij een Europees njet zouden de Arco-spaarders ook voor voldongen feiten komen. 'De vraag rond het Europees probleem van de staatssteun stelt zich nochtans absoluut niet bij de bijdragen van Belfius en Beweging.net, zodat daar de goedkeuring van Europa niet eens moet afgewacht worden.'

'Geld terug van Arco' en 'Arcoparia's' verwachten naar eigen zeggen binnen enkele weken 5.000 tussenkomsten in hun procedure die ze in februari gestart zijn. Ze zetten hun actie voort en mikken op minstens 25.000 tussenkomsten.

Deminor

Ook Deminor is betrokken bij het dossier. Zo heeft het advieskantoor ook een rechtszaak lopen tegen verschillende partijen. Deminor snapt niet waarom de federale regering een voorstel voor vergoeding voor de Arco-gedupeerden neergelegd heeft bij de Europese Commissie waarin de staat het grootste deel voor zich neemt. 'Ze kiezen de moeilijke piste, terwijl er misschien andere, makkelijkere pistes zijn. Waarom?', vraagt Erik Bomans van Deminor zich af.

'Het is van buitenuit moeilijk te vatten dat men zoiets neerlegt bij Europa. Dit lijkt ons niet de beste weg', zegt Bomans. Een vergoeding gebeurt beter rechtstreeks, zegt hij. 'De staat moet hier zoveel mogelijk buiten blijven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud