Advertentie

Arco-investeerders zoeken oplossing via bemiddelaar

ArcoClaim-voorzitter Ab Flipse (links) en advocaat Geert Lenssens (rechts). ©BELGA

Terwijl belangenorganisatie ArcoClaim een bemiddelaar vraagt in haar zaak rond de geïmplodeerde investeringsmaatschappij, heeft het juridisch adviesbureau Deminor al 5.000 gedupeerden rond zich verzameld in een nieuwe procedure.

Meer dan zeven jaar na de implosie van Arco is het juridische puin dat overbleef na de val van de investeringsmaatschappij van de christelijke arbeidersbeweging nog altijd niet geruimd.

Advertentie

De partijen kunnen zelfs zonder erkenning van aansprakelijkheid samen met de burgers een oplossing zoeken.

Geert Lenssens
Advocaat ArcoClaim

Daarnaast heeft ook ArcoClaim, een organisatie die meer dan 15.000 Arco-aandeelhouders groepeert voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg nog een andere procedure lopen tegen Belfius, de Belgische staat en Beweging.net. Die zaak staat al jaren in de steigers, maar donderdag liet ArcoClaim weten dat het een uitweg uit de impasse zoekt door een gerechtelijk bemiddelaar te laten aanstellen.

Nederlandse ex-ministers

Advocaat Geert Lenssens, die optreedt voor de investeerders, wijst erop dat bemiddeling de hoofdrolspelers in de zaak - Belfius, Beweging.net en de Belgische staat - een 'unieke kans' biedt. 'Ze kunnen zelfs zonder erkenning van aansprakelijkheid samen met de burgers een oplossing zoeken in een dossier dat het land al meer dan tien jaar in de ban houdt.'

De organisatie stelt enkele bemiddelaars voor, al werden die zelf daar niet van op de hoogte gebracht. De vzw noemt Jeroen Dijsselbloem, Hans Hoogervorst, Wouter Bos en Wouter Koolmees, alle vier oud-ministers uit Nederland. ArcoClaim vreest dat er te weinig Belgische mediators zijn met voldoende ervaring om een complex dossier als dat van Arco te behandelen. Voor de aandeelhouders die nog geen stappen hebben ondernomen, treedt op 6 maart 2023 de verjaring in. Dat is vijf jaar na de uitspraak van de Raad van State die de waarborgregeling vernietigde. Wie daarvoor een vordering instelt, riskeert geen verjaring.

Advertentie

Ondertussen zat ook Deminor niet stil. Begin dit jaar kondigde het adviesbureau niet alleen aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Brusselse ondernemingsrechtbank. Deminor plant ook een nieuwe procedure opdat gedupeerde coöperanten alsnog een schadevergoeding zouden krijgen. Hoe die procedure er zal uitzien is nog onduidelijk, maar sinds januari hebben al 5.000 mensen zich geregistreerd, zei Deminor-partner Erik Bomans donderdag aan het persagentschap Belga. De registratieperiode liep aanvankelijk tot eind maart, maar intussen is besloten die te verlengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.