Arco vindt koper voor belang VDK

VDK is ook bekend als shirtsponsor van AA Gent. Op de foto: Laurent Depoitre van AA Gent in actie tegen KRC Genk. ©Photo News

Na jaren zoeken staat Arco, de gekapseisde vroegere financiële arm van Beweging.net (ex-ACW), dicht bij een oplossing voor zijn belang van 20,1 procent in de Gentse spaarbank VDK.

Ruim vier jaar. Zolang is Arcofin, het Arco-onderdeel dat in het kapitaal van VDK zit, al in vereffening en dus op zoek naar een oplossing voor de aandelen in de Gentse spaarbank. Eerst werd gezocht in de eigen rangen, in hoofdzaak bij de aandeelhouders van VDK. Maar dat spoor leverde niets op. Ook een externe koper daagde niet op. Nu blijkt het een combinatie van de twee scenario’s te zijn.

De Tijd vernam dat enkele bestaande aandeelhouders van VDK - leden van het syndicaat rond de investeringsmaatschappij Volksvermogen - en een nieuwe investeerder klaarstaan om de aandelen te kopen. Het dossier is vergevorderd. Het is wel nog wachten op groen licht van de toezichthouders. Vooral de beslissing van de Europese Centrale Bank kan nog even uitblijven.

In het syndicaat, dat iets meer dan de helft van VDK controleert, zitten drie grote Gentse partijen. Het gaat om de investeringsmaatschappij Volksvermogen, de vzw de Kade, die aanleunt bij Beweging.net (ex-ACW), en de vakbond ACV Metea. Voorts maken ook een organisatie die aanleunt bij het christelijk ziekenfonds en een aantal Gentse families deel uit van de groep. Wie precies mee het Arco-belang koopt, is niet bekend. Wel zeker is dat Volksvermogen erbij is en andere partijen die voldoende kapitaalkrachtig zijn.

De identiteit van de nieuwe investeerder is evenmin al bekend. Het is alvast geen bank, valt te horen.

Eigenzinnig

Het syndicaat behoort net als Arco tot de christelijke beweging, maar stelde zich altijd eigenzinnig op. Zo werden tal van pogingen om VDK in te lijven, onder meer door Dexia, afgewend. De vroegere Dexia Bank (nu Belfius) bezit nog 17,8 procent van VDK, maar staat buiten de oplossing.

Theoretisch had Belfius een gooi kunnen doen naar de Arco-aandelen, maar dat zou allicht te veel herinneringen hebben opgeroepen aan het bod van Artesia, een voorloper van Belfius, op VDK in 1999. Dat zette veel kwaad bloed in Gent dat al in 1936 koppig weigerde de bank te laten opgaan in BAC (het latere Bacob, nog een voorloper van Belfius), de toenmalige fusie van een aantal christelijke spaarkassen.

‘Dat gevaar is geweken. Een vijandige overname is tegengehouden’, klinkt het nu nog strijdvaardig in Gentse kringen. ‘Kennissen, maar geen vrienden’, wordt de rest van de christelijke werknemersbeweging daar ook omschreven. Met het belang van Arco erbij stijgt het gewicht van de groep in VDK tot goed 70 procent.

AA Gent

De aandelen van VDK, ook bekend als shirtsponsor van de regerende landskampioen in het voetbal AA Gent, zijn een van de belangrijkste resterende activa van Arco, dat in vereffening is.

Voor hoeveel ze van eigenaar veranderen, is niet bekend. Tegen de laatste koers op de Expertmarkt van Euronext (openbare veiling) is één VDK-aandeel 4.000 euro waard. Dan hangt aan het pakket van 9.909 stuks een prijskaartje van 39,6 miljoen euro. Maar naar alle waarschijnlijkheid is de prijs lager. Arco is een gedwongen verkoper en alternatieven zijn er niet of nauwelijks. Beide elementen wegen serieus op de prijs.

‘Geen commentaar’, klonk het gisteren in een reactie bij Arco. Ook Frans Verheeke, de sterke man van het syndicaat en van Volksvermogen, wilde geen commentaar kwijt. CEO Leen Van den Neste van VDK verwees naar de aandeelhouders. 'We zijn in dezen het lijdend voorwerp.'


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud