Arco wil toekomst Dexia Bank 'in Belgische context'

De groep Arco, een van de grootste aandeelhouders van Dexia, verwacht van de federale overheid en de gewesten dat ze alles doen om de toekomst van Dexia Bank België 'veilig te stellen in een Belgische context' en dit in het belang van 'alle particuliere klanten en in het belang van het personeel'. Dat schrijft het investeringsvehikel van de christelijke arbeidersbeweging in een mededeling op zijn website.

Arco ligt mee aan de basis van het alternatieve voorstel voor de toekomst van de bank. Dat komt er op neer dat de bank wordt afgestoten aan de aandeelhouders van de groep Dexia en dus een aparte beursnotering krijgt. Op die manier wordt een nationalisering of een verkoop vermeden.

Maar het alternatief, dat woensdag de steun kreeg van de gewesten en de Gemeentelijke Holding, werd donderdagochtend afgeschoten door het kernkabinet van de federale regering waardoor het komt tot een nationalisering van de bank.

Met de mededeling geeft Arco tussen de lijnen aan zich te blijven kanten tegen dat laatste scenario. De groep schrijft ook zich te verzetten 'tegen een geforceerde verkoop door de Dexia-groep van goede activiteiten of groepsondernemingen tegen dumpingprijzen aan buitenlandse partijen'.

'De problemen van Dexia-groep zijn immers liquiditeitsproblemen veroorzaakt door de crisis in de eurozone. Dexia-groep heeft een sterke solvabiliteit. De legacy-portefeuille, die in het kader van een akkoord met Europa sinds 2008 stapsgewijze afgebouwd wordt, is van hoge kwaliteit. De potentiële verliezen hierop zullen gespreid over de tijd draagbaar blijven', meent Arco.

De groep zegt nog 'op een correcte wijze de belangen van haar meer dan 700.000 coöperatieve vennoten' te verdedigen die vaak ook trouwe klanten zijn van de bank. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud